Fotograf: Henrik Mill

Professorn: "Det finns bara ett jobb AI aldrig kan ta över"

Att jobben riskerar att försvinna vet vi redan, men vad mer kommer hända när AI tar över?


Fredrik Bruhn är professor inom robotik och avionik vid Mälardalens Universitet. Han beviljades ett Eisenhower Fellowships-stipendium, lade fram sitt examensarbete för Nobelpristagaren i fysik, Kai Siegbahn och handplockades därefter till NASA. 

Idag är Fredrik Bruhn grundare till det börsnoterade AI-bolaget Unibap. Under stipendiatperioden tittade han på vad som kommer att ske med AI, robotik och automation de kommande 20-30 åren.

Han menar att det finns anledningar att se upp för den kommande utvecklingen:

"Just nu skapar vi ingen verklig intelligens, utan snarare algoritmer för att sortera stora datamängder. Den andra sortens AI kallas superintelligens och i nuläget finns det ingen som har en susning om hur man skapar sådan. Det jag är rädd för är snarare att en snabb AI-övergång ger stora spänningar i samhället."

Fredrik Bruhn spår en framtid där övergången gör att många yrkeskategorier blir överflödiga. Ett exempel på det, påstår han, är att det inte kommer utexamineras en enda röntgenläkare om 5 år. Däremot menar han att det i alla fall finns ett enda yrke som han inte har hittat en kostnadseffektiv automatiseringslösning för - sotare.

Förutom rädslan av att människor blir utbytta och arbetslösa finns det fler aspekter att ta hänsyn till, enligt Fredrik Bruhn - nämligen hur vi ska hantera de generationer som föds med en medellivslängd på 150-200 år.

"Här uppstår frågor som, hur ska vi skapa en vettig välfärd om kanske bara två av tio jobbar?"

En AI-katastrof är också något man kan förvänta sig - även om den sortens scenario ligger långt fram i tiden:

"En superintelligens skulle kunna pröva sig fram på ett förödande sätt, ungefär som när människan har funderat över och även använt massförstörelsevapen."

Medan vissa talar om slutet för kapitalismen tror han själv att vi är på väg mot en gigantisk konsolidering där 20-40 företag omsätter uppemot 90 procent av allt kapital i världen. Fredrik Bruhn menar denna process redan är igång.

"Apple köpte AI-bolaget Lattice Data och tidigare i år köpte Uber Geometric Intelligence och har gjort om det till sin utvecklingsavdelning för AI. Det företag som inte håller på med AI kommer vara borta om 20 år."

Automatisering i all ära, men kommer inte robotsamhället skapa nya jobb?

"Jo, det är klart att det uppstår nya jobb. Men jag kommer inte på ett enda som AI inte kommer kunna klara av. Utom sotare då..."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST