Jonas Ekströmer/TT

Frän kritik mot Ingves förlängning med 5 år till: ”Antiklimax”

SEB:s chefekonom Robert Berqvist hade hoppats på tronskifte i Riksbanken – men fick se sig besviken.

Spekulationerna har gått varma om byte av riksbankschef när Stefan Ingves mandat löper ut vid årsskiftet. Men på fredagen meddelade Riksbanksfullmäktige att Ingves mandat förlängs med fem år. Även vice riksbankschef Kerstin af Jochnick får förlängt mandat med sex år, enligt ett pressmeddelande.

"Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år. Det borgar för en god kontinuitet i Riksbankens arbete de kommande åren", säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Fullmäktige var enig i sitt beslut. SEB:s chefekonom Robert Bergqvist var dock inte sen med att vädra sitt missnöje.

”Det blev lite antiklimax, kan man konstatera”, säger han till SvD.

”Här hade man en chans att utse en kvinna som riksbankschef, men det har vi inte fått”, säger Robert Bergqvist.

Kronan tappade 4-5 öre direkt efter beskedet, vilket tolkas som att marknaden hade hoppats på ett byte av riksbankschef, skriver SvD.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA