ANNONS
Erika Eliasson är chef för investerarrelationer på Lendify.

Investera i lån – så funkar det

Dagens teknik gör det möjligt att investera i lån. Men hur fungerar det egentligen – och hur ser riskerna ut? Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på marknadsledande Lendify, svarar på de vanligaste frågorna.

Vad är peer to peer-lån?

Vilka är Lendify?

Lendify är den största svenska aktören i branschen och har några av landets främsta entreprenörer som ägare, så som delar av Lundin- och Wallenbergfamiljerna. Lendify är en digital marknadsplats för lån som sköter den administrativa processen, från kreditbedömning och upprättande av avtal mellan låntagare och investerare. Det är investeraren som tar risken men som även får avkastningen. Lendify har tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen. Per den sista juli 2017 hade bolaget 3300 aktiva invsterare och 316 miljoner kronor i gjorda lån via plattformen.

”Genom ny teknik har det blivit möjligt att koppla ihop investerare och låntagare via en digital plattform, utan banken som mellanhand. Låntagaren får en lägre ränta samtidigt som de investerare som finansierar lånet får bättre avkastning på sitt investerade kapital.”

Läs mer om Lendify

Vad har man för möjlighet att påverka avkastningen?

”De flesta av Lendifys investerare väljer att investera i en korg av lån, Autoinvestkonton. Investerarna väljer maximal löptid på underliggande lån och sedan sköter Lendify hela riskspridningen. Den förväntande årliga avkastningen efter avgifter och förväntade kreditförluster ligger mellan 2,5 procent och 8,0 procent beroende på löptid. Som investerare kan du även välja att investera i ett manuellt konto där du själv sköter din riskspridning. Den genomsnittliga årsavkastningen på samtliga lån på plattformen har de senaste 12 månaderna varit ca 6 procent efter avgifter och kreditförluster. Du som investerare kan välja att ta ut amortering och ränta varje månad alternativt att automatiskt återinvestera kapitalet i nya lån.”

Hur sker riskspridningen ut i era Autoinvestkonton?

”Investerar du 10 000 kronor eller mer i ett Autoinvestkonto fördelas ditt kapital på minst 30 lån, 50 000 kronor eller mer fördelas kapitalet på minst 40 lån, 100 000 kronor eller mer fördelas ditt kapital på minst 50 lån och 1 miljon kronor eller mer fördelas kapitalet på 100 lån

 Är det säkert för mig som investerare?

”Lendify genomför en kreditbedömning och erbjuder endast de mest kreditvärdiga låntagarna att låna. Vår genomsnittliga låntagare har en fast inkomst på 400 000 kronor, är 44 år gammal och har i övrigt en god och sund ekonomi. Våra beräknade kreditförluster ligger på 1 procent vilket är något lägre än marknaden för samma typ av lån."

"Lendify har även avsatt egna medel i en så kallad kreditförlustfond som är avsedd att täcka upp insatt kapital vid eventuella kreditförluster. Kreditförlustfonden är dock ingen garanti men det finns en buffert. Låneavtalet är mellan låntagaren och investeraren och om Lendify mot all förmodan inte skulle kunna bedriva sin verksamhet vidare påverkar det inte avtalet mellan dessa."

"För att öka tryggheten har Lendify även ett avtal med Lindorff som back up vilket innebär att Lindorff åtar sig att bygga processer och kunskap så att de kan överta hanteringen av lånen om Lendify inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare. Likvida medel som inte har investerats i lån placeras på ett klientmedelskonto på en av storbankerna och är separerade från Lendifys egna tillgångar.”

Så kommer du igång med investeringarna


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Experten efter Norwegians miljardsmäll: ”Klarar sig genom sommaren – men that’s about it”
  3. Facebook kallar anställda till krismöte
  4. Sålde sitt bolag till Facebook för 150 miljarder – nu vill han att du raderar ditt konto
  5. Tesla-svensken omkörd i batteriracet – av doldisbolag
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri
  3. Uppstickaren som vill kapa din boränta till 0,95% kan röra om rejält på marknaden, enligt SEB:s analytiker
  4. Köptipset: Aktien som avkastat 300% på 5 år ska upp ännu mer
  5. Gunhild Stordalen: "Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat"

SENASTE VA