Ekonomen: Flytta innan bubblan spricker

Hur skyddar du dig? Privatekonomen förklarar.

Det ökade utbudet av bostäder i Stockholm genom nyproduktion kommer sannolikt leda till att det blir en prisjustering nedåt i den svenska huvudstaden, enligt fondförvaltaren PO Nilsson.

Den glödheta bostadsmarknaden står inför en kalldusch; det svämmar över av nybyggen – samtidigt som priserna planar ut och antalet osålda bostäder ökar. Detta är särskilt tydligt i områden där har byggts mycket, som Stockholm och Örebro, skriver TT.

Och det kan förvandla allt till en mardröm, menar Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.

Så hur ska du skydda dig om bubblan spricker? Om priserna rasar så mycket att du har högre lån än värde på bostaden kan du tvingas sälja med förlust och dras med skulden i decennier.

”Kanske tvingas du ta ett dyrt blancolån för att kunna köpa något nytt, det blir en ond spiral. Mantrat bör vara ”bo kvar till varje pris” om priset på din bostad börjar falla”, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer, till SvD Näringsliv.

Ett sätt att skydda sig är genom att spara till en buffert som kan täcka högre räntor – men du bör också fundera på att flytta om det är ett boprisfall på gång, enligt Christina Söderberg.

”Det är bättre att flytta till något billigare nu än att flytta när priserna börjat falla”.

Stresstesta din ekonomi, för att se om ditt hushåll klarar högre räntor eller att någon blir arbetslös – och amortera lagom så att du också kan sätta av till din buffert, säger Christina Söderberg till SvD Näringsliv.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST