JUST NU: Fingerprint rasar rejält

Vinstvarnar för tredje gången på mindre än ett år.

Fingerprint Cards spår att intäkterna i det tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Och aktien tar stryk direkt; Fingerprint rasar kring 20 procent i den inledande handeln. Följ aktien live på VA Finans.

Intäkterna är i linje med föregående kvartal, alltså det andra kvartalet i år.

Analytikerna spådde inför måndagens besked att intäkterna i det tredje kvartalet skulle uppgå till 1.507 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

"Som tidigare kommunicerat ger Fingerprints inga prognoser, men väljer att gå ut med denna information eftersom bolaget bedömer att intäktsnivån väsentligt skiljer sig från den förväntansbild som för närvarande finns i marknaden", skriver bolaget.

Fingerprint upplever för närvarande en avvaktande marknad och en bidragande orsak är Apples lansering, heter det vidare.

"Distributörer och modulhus som levererar till Fingerprints OEM-kunder har därför minimerat sina lagernivåer. Trots detta, bedömer Fingerprints att antalet levererade sensorer från bolaget under det tredje kvartalet kommer att öka med cirka 40 procent jämfört med det andra kvartalet", skriver bolaget.

Bolaget hänvisar också till den svagare amerikanska dollarn samt till att produktmixen har förändrats på grund av att flertalet av Fingerprints större OEM-kunder har valt att skifta till baksidesmonterade sensorer och dessa har ett lägre pris.

"Detta har resulterat i att genomsnittspriset, ASP ("Average Selling Price"), på sensorer faller, vilket har haft en negativ påverkan på intäkterna. Fingerprints har tidigare kommunicerat en ASP-reduktion överstigande 20 procent per år men för närvarande är den cirka 30 procent", heter det i måndagens pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare att det ännu inte har fastställt resultatet för det tredje kvartalet.

"Vad gäller Fingerprints operativa kostnader och balansposter förväntas dock inga väsentliga avvikelser från tidigare kommunicerade förutsättningar".

Den fullständiga rapporten för det tredje kvartalet väntas den 26 oktober.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.