ANNONS
Jonathan Klein är vd på Sparlån, som erbjuder Peer-to-Peer-lån.

”Vi kommer att spöa börsen”

Jonathan Klein, vd på P2P-låneföretaget Sparlån, råder investerare att se sig om efter nya alternativ till en aktieportfölj. Bolaget förväntas slå börsanalytikers prognos för de kommande åren.

”Experter tror att börsen kommer att prestera 4 - 6 procent under de närmsta åren. Våra investerare får en ränta på nära 8 procent just nu. Om dessa förväntningar för avkastning på börsen infaller, kommer vi att spöa börsen med marginal. Vår portfölj ger en betydligt lägre risk med mindre standardavvikelser tack vare förutsägbarhet och riskspridning”, säger Jonathan Klein, vd på Sparlån.

Som ett av de första bolagen i Sverige som erbjöd så kallade Peer-to-Peer lån, förkortat P2P, har Sparlån varit med och format marknadens villkor och den regulatoriska agendan för P2P-företag. Förenklat sker lånen mellan människor – inga mellanhänder som traditionella banker och låneinstitut krävs.

”Majoriteten av de människor jag pratar med är positivt inställda till vår affärsidé. P2P rider just nu på en framgångsvåg eftersom flera framgångsrika idéer inom samma fält har förändrat människors vardag radikalt, så som Airbnb och Uber”, säger Jonathan Klein.

Om Sparlån

Sparlån sammanför konsumenter som vill låna pengar direkt med privatpersoner och företag som vill låna ut som investering. Utan dyra mellanhänder kan vi kapa kostnader och erbjuda Sveriges mest attraktiva spar- och låneräntor.

Läs mer här!

Jonathan Klein förklarar att en vanlig missuppfattning om P2P-låntagare är att det skulle vara en grupp av människor som alltid hamnar i lånefällan.

”Det är en bild som inte stämmer överens med verkligheten. Våra låntagare är människor som har stabila inkomster – många arbetar inom industrin och offentlig sektor. Men de har av olika skäl inte sparkapitalet och de tillgångar som krävs för att göra vissa kapitalinvesteringar”, säger han och tillägger:

”Våra låntagare är kreditvärdiga. De är förutsägbara vilket också utgör grunden till varför låntagarnas personliga säkerhet är mycket god. Vid lån sätts räntan individuellt. En kund med högre kreditvänlighet har lägre ränta och vice versa”.

Bolagets investerare kan vara allt från institutioner, så som fackförbund och intresseorganisationer, till olika typer av privata investerare. Synonymt är att de alla har ett kapital som behöver förräntas eller vill bygga upp ett.

”Institutionerna är oftast intresserade av den låga risken och tycker att det är viktigt med förutsägbara räntebetalningar och stabila kassaflöden. Privatpersonerna är oftast intresserade av lite högre risk för att få ännu bättre avkastning. Alla våra alternativ har dock låg risk om man jämför med till exempel aktier”, säger Jonathan Klein.

Bolagets har som drivkraft att frigöra och förändra maktförhållandet på finansmarknaden –att ta bort onödiga mellanhänder.

”Det spelar ingen roll om du jämför oss med en bank eller fondförvaltare – hos dessa aktörer finns ganska små möjligheter att påverka. Du får knapphändig information som dessutom ofta är svårförståelig. Finansbranschen har aldrig varit så lönsam som den är idag - och investeringsklimatet för vanliga investerare så dåligt. Här kan vi på Sparlån ändra de traditionella spelreglerna”, avslutar Jonathan Klein.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. KRÖNIKA: "Glöm allt du vet – hur vi jobbar, samarbetar och leder team håller på att vändas upp och ned”
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  4. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  5. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  4. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  5. Tipset: Köp H&M-aktien nu när ingen annan vill ha den

För dig som prenumerant