Regeringen bestämde sig just för höjd skatt på investeringar för 1,8 miljoner svenskar - sågas från alla håll

En av svenskarnas favoritformer för sparande och investeringar ska nu få höjd skatt.

Enligt förslag i höstbudgeten ska den årliga schablonskatten på ISK bli 0,25 procentenheter högre. Skatten beräknas då genom att ta kapitalunderlaget multiplicerad med statslåneräntan plus en procentenhet.

Dagens Nyheter rapporterar att det är krav från Vänsterpartiet som får regeringen att beskatta sparande hårdare. Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson, menar att det fortfarande kommer vara fördelaktigt ur skattesynpunkt att spara i ISK.

"Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män", skriver Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

Argumentet att det skulle vara bra för jämställdheten går inte hem hos Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han påpekar att de flesta som har ett ISK-sparande är vanliga barnfamiljer mellan 30 och 40 år.

"Då kan man höja skatten på slips i stället. ISK är ett vanligt Svenssonkonto", säger Hemberg till SvD.

De borgerliga partierna, som införde sparformen år 2012, riktar också skarp kritik.

"Det är ännu en av skattehöjningar som regeringen driver igenom med Vänsterpartiet och som drabbar helt vanligt folk. Man har gång på gång höjt skatten på arbete och nu ger man sig också på sparandet", säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson, till Dagens Nyheter.

Hon får medhåll av Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

"Det är helt obegripligt. Skatten på sparande behöver sänkas, inte höjas", säger han till DN.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST