Fotograf: Adam Wrafter/SvD/TT

Nu testar Klarna egna kreditkort – snart vänder de upp och ned på bankmarknaden

Det verkar som att Klarna tänker använda sin banklicens för att vända upp och ned på marknaden.

Klarnas banklicens ger betaltjänstföretaget en möjlighet att erbjuda sina kunder en bredare produktportfölj.

"Vi har inte tagit beslut exakt om hur vi ska utöka erbjudandet men det ger oss exempelvis möjligheter att utfärda betalkort och en centralbanksförbindelse", sade Aoife Houlihan, kommunikationsansvarig på Klarna, till Nyhetsbyrån Direkt i samband med att bolaget fick sin banklicens.

Nu visar interna dokument från Klarna att de redan har börjat testa egna kreditkort, på sina egna anställda, rapporterar Breakit.

”Eftersom ni kommer vara en del av ett test vill vi gärna ha er feedback. Vi förväntar oss att ni testar kortet både genom att shoppa på nätet, i butik och lämna tillbaka produkter”, skriver bolaget i ett internt utskick, enligt Breakit.

Kreditkorten är räntefria i 60 dagar, och därefter gäller en ränta på 20 procent – vilket är i enlighet med Klarnas vanliga kontovillkor.

Forskaren Claire Ingram från Handelshögskolan tror att Klarna kommer kunna sno unga kunder från storbankerna.

”Vi har redan sett att millenials, de födda under 80-talet, tror mer på digitala aktörer som Google och Facebook än traditionella finansiella aktörer. Så det kan vara så att de tror mer på Klarna än på bankerna” säger hon till SvD Näringsliv.

”De flyttar in på bankernas territorium från en stark position. De är ett större hot än de flesta fintech-bolag.”

Sebastian Siemiatkowski säger till Financial Times att Klarna vill bli banksektorns Ryanair, som ska förändra en hel industri för privatkunderna.

Klarna är i dagsläget verksamt i 18 länder, varav 17 europeiska länder samt även USA. Koncernomsättningen uppgick till 3,6 miljarder kronor under 2016 och intäktstillväxten var under det gångna helåret 28 procent. Vinsten landade på 113 miljoner kronor - en vinstmarginal på drygt 3 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.