Fotograf: Jonas Eng

"Erfarenhet är överskattat – anställ ungt och oprövat"

"Erfarenhet är överskattat. Silicon Valley-stjärnorna var nära att sänka oss och ge mig sparken av bara farten", skriver mobilkungen Carl Pei.

Vi har anställt många under våra drygt fyra år som företag. Några var från de hetaste namnen i Silicon Valley och några var bortsorterade CVs av företag du aldrig hört namnen på. Vi är det företag vi är idag tack vare alla personer som växt tillsammans med oss. Och Silicon Valley-stjärnorna? De var nära att sänka oss och ge mig sparken av bara farten.

Barcelona är ett av världens bästa fotbollslag, år efter år. Världens bästa lag. De hjälps alltid åt på planen, även om alla är tillräckligt individuellt skickliga för att klara sig bra själva. De ser alltid till att vara en person mer än motståndarna i alla situationer, för att den med bollen alltid ska kunna passa vidare till en lagkamrat. Till och med målvakten hjälper till i passningsspelet.

När Barcelona rekryterar nya spelare krävs det att de följer mallen. Självklart ska de vara fantastiska fotbollsspelare eller de största talangerna i världen, men de ska underordna sig laget, dela klubbens värderingar och gärna komma som ung och utvecklas under en lång tid. Ingen idealplats alltså för en superstjärna som alltid går sin egen väg. Barcelona är också den enda klubb där Zlatan misslyckats.

CARL PEI

  • Flyttade till Kina som 22-åring och blev medgrundare av OnePlus 2013.
  • Första mobilmodellen OnePlus One sålde  i 1,5 miljoner exemplar och drog in motsvarande 2,5 miljarder kronor.
  • Nu lanseras OnePlus 5.

Företag med lagkänsla, utan divor
Jag inspireras av Barcelona när det gäller rekrytering och arbetskultur, det är så jag vill bygga företag.

När man startar upp ett företag behövs människor med erfarenhet som kan agera mentorer och tillföra stabilitet, men vikten av erfarenhet minskar med tiden. Unga människor har ofta fler nyskapande idéer och agerar snabbare. De vågar ta risker och är mer nyfikna eftersom de inte alltid vet hur man "brukar göra". Intelligens och utbildning är förstås viktigt – en intelligensnivå över medel är en hygienfaktor och utbildning är ofta ett kvitto på engagemang och uthållighet. Men att ligga bland de topp en procent smartaste gör inte så mycket skillnad, då är andra egenskaper viktigare.

Vi bygger inget som passar alla, men alla som jobbar på OnePlus passar här.

Men visst, vi har anställt våra egna "Zlatans". Efter försäljningssuccén med OnePlus One blev vi kontaktade av toppnamn från alla världens hörn, inte minst från Silicon Valley. Det såg bra ut på papperet – toppkandidater från kända universitet och stjärnor från Google och Apple – vi kunde välja och vraka. Istället för att försöka se människan bakom CV:t så värvade vi efter meriter.

Det blev inte bra. Inte alls bra. Vi hade en fungerande grupp människor som arbetat hårt, växt och lyckats skapa något riktigt bra tillsammans. Nu kom ett gäng nya personer som såg saker på ett annat sätt och inte var redo att ändra sig. De ville ändra på företaget, produkten och göra sig av med många som varit med från början, inklusive mig själv. Hade vi låtit det pågå för länge kunde det ha inneburit slutet för oss som företag.

Därför föredrar jag oerfarenhet
Erfarenheter formar människor och det är bra. Men utan ödmjukhet och en vilja att pröva nya saker blir erfarenhet en belastning som kan sänka en grupp. Och att någon gjort bra ifrån sig på ett ställe betyder inte att de kommer lyckas på nästa ställe.

Jag och OnePlus anställer gärna unga och oprövade personer och ger dem stort ansvar. Men självklart med mer erfarna personer som stöd. Vi pushar dem att testa saker och göra misstag, det är så man lär sig och utvecklas. Alla gör misstag i karriären, jag själv har gjort fler än jag kan räkna till. Att låta misstagen ske på OnePlus leder till en snabb personlig utveckling för våra medarbetare vilket innebär att de långsiktigt blir en stor resurs för oss. Den erfarenheten, som vi skapat tillsammans med medarbetaren, är mycket mer värd än gamla meriter.

Tre tips för jobbintervjun:

  • Lagspelare är ödmjuka. Försök få folk att skryta, det kan avslöja personer utan ödmjukhet.

  • Överdriv de negativa delarna av jobbet i intervjun, försök nästan få personen att inte vilja ha tjänsten. Om personen fortfarande är sugen så finns den rätta glöden.

  • Leta efter egenskaper som ödmjukhet, ansvarstagande och handlingskraft. Det är egenskaper som jag tror är viktigast i ett team.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST