Fotograf: Jonas Petterson

28-årige studenten lyckades fixa unikt samarbete med Klarna – ”jag fick nej 4 gånger, men gav mig inte”

Hur får en 28-årig student med Klarna på tåget?

Den 28-årige grundaren av läxhjälpsbolaget Nova Study, Aram Hamawandy, har som mål att göra läxhjälp tillgänglig online eller fysiskt till samma timpris oavsett var man bor i Sverige. Han har redan knutit till sig 300 studiecoacher och nyligen rott hem ett avtal med ingen mindre än betaljätten Klarna, som går live under tisdagen.

”Det är mig veterligen första gången Klarna ingår ett avtal som rör tjänster som även levereras i hemmet. Klarna samarbetar sällan med tjänstebolag då tjänster ofta kan innebära en större risk än produkter. Jag fick nej fyra gånger, men gav mig inte och vi inledde till slut diskussioner i våras”, säger Aram Hamawandy.

Han drog igång Nova Study under förra året - målsättningen med bolaget är att hjälpa landets elever med läxhjälp oavsett var och när man behöver det.

Affärsidén föddes i samband med att han läste på juristlinjen (han har 2 år kvar). Med tanke på att han själv alltid varit duktig i skolan drygade han ut studiemedlen genom att extraknäcka som studiecoach inom matematik och fysik åt läxhjälpsbolaget StudyBuddy vars affärsmodell går ut på att sälja läxhjälp genom tillsvidareupplägg, terminsplan och klippkort.

Det vill säga ett liknande upplägg likt många av de stora läxhjälpsbolagen, enligt Aram Hamawandy.
Han tyckte dock att man borde kunna sälja tjänsterna genom en mer enhetlig prismodell, men fick kalla handen när idén skulle presenteras för Studybuddys ledning.

”Mitt intryck är att mina idéer krockade med hur Studybuddy ville sälja sina tjänster.”

Nova Study bedriver idag en affärsmodell där man laddar så kallade Nova Coins och sedan får kunden betala ett fast timpris oavsett var den som behöver läxhjälp befinner sig i landet – 400 kronor per timme för läxhjälp i hemmet och 350 kronor för online-hjälp via bolagets ”virtuella klassrum”.

Då Nova Study såg dagens ljus förra året såldes tjänsterna först via ett klassiskt upplägg med Paypal eller faktura – men i och med Klarna-avtalet försvinner modellen helt.

”Vi strävar hela tiden efter att göra läxhjälpen så tillgänglig som möjligt och samarbetet med Klarna gör det enklare för föräldrar att beställa. Förutom att Klarna levererar så gott som alla betallösningar blir dessutom administrationen enklare genom att vi slipper skicka fakturor och orderbekräftelser.

Det passar oss bra i och med att vi satsar på att driva bolaget papperslöst. Allt det kombinerat med att betydligt fler människor i Sverige använder Klarna än Paypal gjorde att det verkligen kändes som det naturliga valet."


Han är övertygad om att affärsmodellen med Nova Coins underlättade möjligheten att få till ett samarbete med Klarna eftersom det bara är att ladda Coins och betala för varje laddning – modellen har utformats tillsammans med bolagets webb-byrå – Vektorgrafik.

Upplägget innebär även att Nova Coins gäller ett helt år framåt och att ”valutan” varken ökar eller sjunker i värde.

Han är född i Helsingborg, men flyttade först som 4-åring till Grekland när föräldrarna tröttnade på den svenska kylan under 1980-talet och därefter blev det flytt till spanska Malaga innan föräldrarna gick skilda vägar i tonåren. Det gjorde att delar av familjen, inklusive Aram, flyttade tillbaka till Sverige.

Med tanke på att han drivs av frågor som rör barnrätt och utbildning kändes juristlinjen som ett lika självklart val som att senare dra igång bolaget Nova Study.

Aram Hamawandy bedömer att det idag säljs tusentals timmar läxhjälp i Sverige, men att mörkertalet är stort i det att många betalar svart. Han hoppas att bolagets transparenta affärsmodell inte bara ska göra läxhjälp tillgängligt på bred front till ett lågt pris, utan också inspirera konkurrenter till liknande affärsmodeller.

Aram Hamawandy äger idag Nova Study till 100 procent och har med hjälp av sitt eget sparkapital, lån från vänner och bekanta och stöd från samarbetspartners som vill göra en god gärning skrapat ihop 2 miljoner kronor.

Med tanke på att Nova Study inte ens har ett år på nacken är omsättningen blygsam, men han kan ändå räkna några hundra kunder varav vissa köper hjälp flera gånger per vecka.

”Vi går redan runt.”

Han bedömer att marknadsförutsättningarna är goda i det att det alltid kommer att finnas barn och ungdomar som vill få extra stöd i studierna.

”En lärare får ofta ta hand om 20-30 barn. Det blir ett omöjligt scenario för skolan att skicka hem lärare till varje elev som behöver extra hjälp.”

Nova Study säljer idag läxhjälp i hela Stockholms län och alltifrån Uppsala, Södertälje och Nyköping till Göteborg och Helsingborg. Samtliga studiecoacher läser på universitet eller högskola, vilket är ett krav för att jobba på Nova Study.

”Det gör att det blir lättare för eleven att relatera till och plugga tillsammans med studiecoachen.”
Den som siktar på att bli studiecoach får gå igenom en rigorös process med anställningsintervjuer, bakgrundskontroller och en lite kortare förberedande utbildning.

Aram Hamawandy lever som han lär genom att själv arbeta som studiecoach.

”Som vd är jag nog ensam om det i branschen, men våra köpare är ofta föräldrar som vill passa på att ge sitt barn det där lilla extra. Jag vill bidra till det genom mitt bolag, men också rent personligen.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.