Fick nog av arbetslivet som 15-åring – nu hjälper han andra att lämna ekorrhjulet

Efter en mardrömslik praktikplats i högstadiet lovade han sig själv att aldrig jobba för någon annan. 22 år gammal är han nu redan serieentreprenör.

I dag kan han skratta åt den unge pojkens tvärsäkerhet. Två veckors praktik under högstadiet blev droppen. Han lovade sig själv att aldrig mer jobba för någon annan.

Men löftet har den nu 22-årige Abtin Janinejad från Lund hållit. Det första stapplande steget ut i arbetslivet satte djupa spår. När han minns tillbaka på disk- och köksbiträdesjobbet på en restaurang är det med obehagskänslor.

”Jag var jättespänd på jobbet från början, men kände snabbt att det inte skulle bli en lärdom för oss utan att de bara ville utnyttja oss som arbetskraft. Att det var hårt jobb från dag ett hade jag inget emot”, säger han och fortsätter:

”Det var hätsk stämning och kändes slavaktigt. De ville bara ha in dig för att mjölka ut varenda minut.”

Klasskamraten som han var där tillsammans med fick sparken. En annan som var på toaletten för länge blev utskälld och hemskickad. Själv höll han ut hela praktikperioden – och började smida planer på att hitta andra försörjningar.

”Jag googlade ”hur tjänar man pengar online”. Då kom jag in på en kinesisk sida som sålde billiga Iphone-prylar.”

Mobilskal till dåvarande flaggskeppet Iphone 4 kostade bara en bråkdel i Kina jämfört med i Sverige. Snabbt insåg han att det fanns pengar att tjäna. Dock saknade 15-åringen startkapital och tog saken i egna händer. Med dåligt betalda marknadsundersökningar lyckades han skrapa ihop de tusenlappar som krävdes för en första leverans.

När mobilskalen hade skeppats sålde han dem på skolgården med god förtjänst. Det var en häftig känsla att nå ”break-even”, minns Abtin Janinejad. Och att just mobilskal blev första affären var knappast någon slump.

”Jag var tokig i Iphones och Steve Jobs var min idol. Det var mycket som hände i teknikvärlden då, med Apples tidiga smarta telefoner. Vi var några i skolan som hittade varandra och skapade grupper för att prata om nya Iphones.”

Företagandet fortsatte med MA Telecom, som reparerar telefoner och surfplattor och har flera butiker. Några år senare såddes fröet till företaget som han driver i dag.

Redan då på gymnasietiden märkte Abtin Janinejad hur ungas potential inte togs till vara på. Någon var en fena på att spela gitarr, en annan på att fixa bilder i Photoshop. Men för de som saknade kontakter var call center-jobb oftast enda vägen till extraknäck.

Lösningen blev Entoworks, en digital marknadsplats för att köpa och sälja tjänster. Tillsammans med sina medgrundare rullade han ut webb-plattformen i somras och har redan fått över 100 betalande kunder.

Tanken är att matcha driftiga personer med företag och hushåll som efterfrågar deras tjänster. Alltifrån bagare, till förändringskonsulter, filmare och grafiska designers. De ska kunna fokusera helhjärtat på sin spetskompetens och slippa registrera ett bolag.

Entoworks erbjuder hjälp med allt praktiskt som egenfakturering, hemsida, marknadsföring, juridik och enklare utbildning för några hundralappar i månaden.

”Vi har en magisk siffra som vi vill uppnå. Det är att ha hjälpt 100 000 med att starta egna verksamheter. Då har vi gjort skillnad i världen.”

Abtin Janinejad vet hur betydelsefull hjälp kan vara. I styrelsen har han fått in en drömvärvning i Fundedbyme-grundaren Daniel Daboczy. Det lönade sig att vara framåt och ta kontakt med startupprofilen. I dag fungerar Daniel Daboczy som mentor och de bollar alla viktiga beslut tillsammans.

”Det första Daniel sade var: Du kan ringa mig när som helst – även om det är julafton. Det är en trygghet att ha någon att vända sig till som gjort samma resa som jag vill göra med mitt bolag. Han har ett jättestort kontaktnät och hjälpt oss att få ett nätverk.”

På sätt och vis knyter startupen Entoworks ihop med Abtin Janinejads första upplevelse av arbetslivet. Han vill inte att anställda ska vantrivas som han gjorde, utan låta dem nå sin fulla potential som egenföretagare.

”Jag är ett tydligt exempel på hur vår generation, som brukar kallas millennials, inte funkar så bra på gamla arbetsplatser med mycket hierarkier. Vi vill känna oss fria och ha ett starkt engagemang för det vi jobbar med”, säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST