Var VD på svenska börsbolaget i 3 år – nu plockar han ut en gigantisk fallskärm på 179 miljoner

Inte illa efter endast tre års vd-arbete.

När svenska börsbolaget Meda köptes upp av läkemedelsjätten Mylan blev vd:n Jörg-Thomas Dierks av med jobbet – men han kan trösta sig med en fallskärm som saknar motstycke i svensk bolagshistoria.

”Slutligen är jag fortsatt mycket entusiastisk över Mylans offentliga bud på Meda” kommenterade han köpet i samband med rapporten förra sommaren – innan han lämnade och fick med sig rekordsummor i löneutbetalningar. Det rapporterar Dagens Industri.

Fallskärmen på 170 miljoner kronor består av 90 miljoner kronor från klausuler om ”change of control”, 20,5 miljoner kronor i uppsägningslön samt en förhandlad ”stay-bonus”. Det är en summa som ingen annan lyckats komma i närheten av; när Hans Vestberg fick gå från Ericsson fick han till exempel ”bara” en fallskärm på 43 miljoner kronor.

Jörg-Thomas Dierks anställning upphör först i augusti 2018, men han är nu arbetsbefriad fram till dess och får inte ta något annat jobb under tiden. Han behövs inte vid rodret när Meda nu nedmonteras av Mylan – 32 av Medas dotterbolag såldes strax före årsskiftet för 30 miljarder kronor.

Jörg-Thomas Dierks jobbade endast tre år som vd för Meda, men sammanlagt tio år inom bolaget.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.