Fotograf: Erik Simander/TT

Anna Kinberg Batra avgår

Moderaternas partiledare avgår.

Totalt har 11 av de 22 länsförbunden ställt krav på att Anna Kinberg Batra ska avgå. 

Trycket blev för stort, och nu meddelar Moderaternas partiledare att hon avgår.

"Sverige är ett av världens bästa samhällen att leva i, men vi har många problem som behöver lösas" säger Kinberg Batra på presskonferensen.

"Jag tror inte att någon eller några kan vinna nytt förtroende genom att blicka tillbaka till det som varit".

"Jag är inte rädd för det som är svårt, då hade jag inte tagit det här jobbet".

"Nu när den här politiska hösten ska börja är vi moderater bättre rustade och Stefan Löfven sämre än någonsin hittills".

"Det är för många moderater som nu ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende", säger Kinberg Batra, och tillägger senare under presskonferensen:

"Om debatten handlar om mig, olika personer, fördelning av makten som sådan eller opinionssiffror istället för om Sverige framtid och våra politiska förslag sladdar det oss själva och den svenska politiska debatten".

"Om inte aktiva moderater själva tror på eller pratar om vår politik, hur ska vi då kunna vinna fler följare för den? När allting handlar om annat än vår politik och vår uppgift, då går det inte att lösa det" säger hon.

"Jag är stolt över att bli Moderaternas första kvinnliga partiledare" säger Kinberg Batra, och tillägger att hon hoppas att hennes dotter får se en kvinnlig statsminister i Sverige. Kvinnor och män behandlas olika i offentligheten i Sverige, menar Anna Kinberg Batra.

"Jag ångrar ingenting. Det är alltid lätt att vara efterklok" blir svaret när hon får frågan om vad hon har gjort fel. Kinberg Batra ångrar inte närmandet mot Sverigedemokraterna, som ledde till ett tapp i opinionen för Moderaterna.

"Jag är besviken på vår situation och jag tar mitt ansvar för min del i det. Men jag har jobbat hårt tillsammans med min ledning under en lång tid nu för att Moderaterna ska kunna gå framåt och det vill jag att vi ska göra."

Kinberg Batra säger att hon önskar att hela partiet kommer sluta upp bakom hennes efterträdare.


Texten uppdateras.För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST