Fotograf: Danske Bank, TT/Fredrik Sandberg, Maria Eklind (t.h.)

Bankernas skräckscenario: Dina räntekostnader kan stiga med 20 000 kr — i månaden

Låt inte dagens ränteläge lura dig - så kan en höjning sänka din ekonomi. 

Trots dagens ränteläge räknar bankerna med att bolånetagarna har sitt på det torra – även i tuffare tider. Om bankernas krav skulle komma att bli verklighet kan det innebära något av en levande mardröm för de flesta. Här är bankernas olika krav, enligt Dagens Industri.

Låntagaren med ett lån hos Danske Bank har det lägsta kravet och ska kunna betala en boränta på 6 procent. Nordea har däremot det högsta räntekravet med sina 8 procent – något som kan kosta kunderna en förmögenhet.

Genomsnittsräntan för en person som har ett rörligt bostadslån på fem miljoner kronor är 1,6 procent. Med den räntan får du betala 4667 kronor i månaden. Skjuter räntan sedan upp till 8 procent tillkommer en ökning på drygt 20 000 kronor i månaden – något Nordea verkar tycka är fullt rimligt.

”Vi har haft den här modellen i tio år och den har visat sig fungera väl över tid”, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea, enligt Dagens Industri.

Även om Nordea, liksom SBAB, inte spår att kalkylräntorna skjuter till en höjd på 6-8 procent inom en snar framtid visar deras prognoser att räntan på tre månaders rörligt bolån kan stiga till 5 procent inom drygt 4 år.

”Vi tar höjd för en bolåneränta på 5,5 procent, vilket är en normalränta historiskt sett. Resten är en buffert så att kunden ska klara av oförutsedda utgifter, till exempel att ränteavdraget trappas ned”, säger Michael Skytt.

Enligt Finansinspektionen ska svenska hushåll klara av högre räntor även om det kan komma att påverka konsumtionen negativt.

Här är räntekraven låntagarna ska klara av:

Danske Bank – 6 procent

Swedbank – 7 procent

SEB – 7 procent

SBAB – 7 procent

Handelsbanken – 7,5 procent

Nordea – 8 procent (som lägst, eller 5 års bunden ränta plus 3 procentenheter)


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant