Är det här det dummaste du kan göra på jobbet?

Ny forskning pekar ut vad som får dig att se dum ut på jobbet.

Smileys har blivit ett internationellt sätt att uttrycka känslor och visa mer än vad som går att förmedla enbart genom text.

Men det passar sig inte i alla sammanhang. Ny forskning visar att smileys i jobbmail gör att du upplevs som mindre kompetent, snarare än varm och omtänksam.

Det är en forskargrupp från Ben-Gurion och Haifa universiteten i Israel tillsammans med forskare från universitetet i Amsterdam som kommit fram till det lite förvånande resultatet.

Genom att undersöka 549 personer från 29 olika länder, och deras inställning till smileys i olika sammanhang, kunde de konstatera att smileys bör undvikas i jobbsammanhang. Hela studien finns att läsa i senaste numret av Social Psychological and Personality Science Journal.

Ella Glikson, en av forskarna bakom studien, kommenterar: 

”I formella mejl i affärsvärlden är en smiley inte samma sak som ett leende”. 

Det finns med andra ord risk att du uppfattas som lite korkad och inte förmår uttrycka dig tillräckligt i skrift, om du använder smileys i fel sammanhang.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.