Christina Lampe-Önnerud och Teslas enorma batterifabrik. Fotograf: Magnus Laupa/TT

Svenska batteridrottningen: Alla pratar om litium – men det här är ännu viktigare

Framtidens batterier hänger på ett material som det sällan pratas om.

”Litium är lite överspelat. Att en komponent i batteritillverkningen fått sådant genomslag i media är ju inte rimligt. Den debatt som däremot måste upp på bordet är återvinningen av litium, där måste vi bli betydligt bättre”, säger Christina Lampe-Önnerud, en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och mamma till två batteribolag, Boston Power och Cadenza Innovation.

Samtidigt finns en annan metall som kommer att spela en minst lika stor roll i framtidens batteriproduktion – grafit – men som det talats betydligt tystare om menar Christina Lampe-Önnerud. Grafiten fungerar som anod, det vill säga den negativt laddade sidan av batteriet, och består av kol i extremt ren form.

Den snabba ökningen av elektriska fordon gör att Bloomberg Energy Finance förutspår en exponentiell ökning av efterfrågan på grafit, från 13 000 ton för färdigproducerade anoder 2015 till 852 000 ton per år 2030. Därutöver räknar många industribedömare med att energilagring kan komma att dubblera dessa siffror under samma tidsperiod.

Häromveckan ingick Cadenza Innovation ett långsiktigt fou-avtal med Syrah Resources för att tillsammans driva utvecklingen kring grafitanoder till litiumjonbatterier.

”Syrah Resources sitter på den största kolfyndigheten utanför Kina, som idag står för hela världens utbud av grafit. Produktionen vid fyndigheten i Mocambique, som blir världens största, kommer att starta i september och väntas motsvara behovet till 500 miljoner elbilar. Vi kommer att bidra med vår spetskompetens kring batterier”, säger Christina Lampe-Önnerud.

Tillverkningen av grafit är kapitalintensiv och resurskrävande – upp till 70 procent av råvaran för att framställa grafit blir avfall. 

”Det är jätteviktigt att vi får till ett stabilt material, ju mer man kan förutspå materialet desto mindre säkerhet behöver man lägga runt. Vi ska också titta på andra applikationer för spillet och öka förfiningen.”

Nästa steg i utvecklingen av koltekniker är det omsusade materialet grafen, ett supertunt material med bättre elektrisk ledningsförmåga än grafit och som också ger snabbare uppladdningstider. Problemet är bara att tillverkningsprocessen är mer komplicerad än den för grafit.

”Det finns många uppfinningar och idéer just nu. Men generellt underskattas tiden till marknaden, oftast upp till 20 år. För oss i industrin, men den extrema tillväxt i efterfrågan som finns idag, måste saker ske snabbare.”

Enligt Christina Lampe-Önnerud har det aldrig funnits så många batteritillverkare som nu men fortfarande råder en brist.

”Om du inte är någon av de riktigt stora spelarna, kanske ett start-up, är det jättesvårt att hitta batterier idag. De är helt enkelt slut.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.