Fotograf: Magnus Laupa, Steve Jurvetson/Flickr

Batteridrottningen som kan förlänga Teslas körsträcka med 70%: ”Det här pratar jag och Musk om”

Så här går det för svenska batteridrottningen Christina Lampe-Önnerud - och det pratar hon och Musk om.

I en exklusiv intervju på VA.se för ett år sedan lyfte den svenska batteridrottningen Christina Lampe-Önnerud äntligen på locket till den uppfinning som hon och det övriga teamet på Cadenza Innovation forskat fram under fyra års tid.

Hon beskrev uppfinningen som en energilegobit för ingenjörer.

"Det handlar om ett nytt sätt att paketera energi. Vi har kunnat placera battericylindrarna tätare och satt dem i en keramisk insats med både termisk isolering och ett brandsläckande material. Denna insats har vi placerat en aluminiumburk för att få optimal kylning. Genom den här lösningen har vi kunnat ta bort en massa onödiga komponenter och få ut mer energi per volym.”

För att beskriva den högre effekten gav hon följande exempel:

"Om vår batterilösning placeras i en Tesla skulle den kunna öka körsträckan med 70 procent. Till lägre kostnad.”

Nu ett år senare, när Cadenza Innovation jublar över att hela patentportföljen är godkänd och klar, är intresset från industrin större än någonsin. Christina Lampe-Önnerud är eld och lågor.

”Vårt fokus är ju att vår lösning ska komma ut och användas genom licensavtal och är därför mycket mer samarbetsorienterade än vad vi var i vårt förra bolag Boston Power. Vi har fått mycket uppmärksamhet från multimiljardbolag som tagit stora steg vad gäller elektriska transporter och energilagring.”

Vilka bolag talar du om?
”Jag har haft tur och lyckats vara på rätt ställe och uppmärksammats av industrigiganterna. Tyvärr är alla dessa bolag noterade så jag kan inte avslöja vilka aktörer det handlar om. Jag är ganska hoppfull att vi kan komma tillbaka om ett år och berätta. Men vi styr inte riktigt över agendan.”

Med tanke på ditt uttalande om Tesla, har Elon Musk hört av sig?
”Vi har haft ett antal diskussioner. Men just nu har ju Tesla fullt fokus på leverans så det är inte rätt tid att komma in med ny teknologi. Han har gjort ett fantastiskt jobb och vi står på sidan och hurrar. Tack vare vårt licensupplägg har vi möjlighet att ta vår lösning till många spelare och Tesla är självklart en av dem.”

Projekt som Christina Lampe-Önnerud däremot kan prata om redan nu är det som pågår i New York State.

”Staten försöker aktivt förbättra elnätet och ser energilager/batterier som en nyckelteknologi för att förbättra tillförligheten av ström i New York City och samtidigt fasa in förnyelsebar energi. Vi diskuterar ett demonstrationsprojekt med dem.”  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST