Fotograf: Erik Simander/TT

”Den här farsen är mest pinsam för Alliansen själv”

Allianspartierna kanske är så fåfänga att de tyckte det var en jättebra idé att sabotera regeringen för ett meningslöst litet år i rampljuset, skriver Vilhelm Carlström.

29 januari säger Annie Lööf i Agenda på SVT att Centerpartiet kan pressa regeringen genom att till exempel lägga ett misstroendevotum mot enskilda ministrar.

29 mars öppnar Jan Björklund för möjligheten att stoppa skatteförslagen i regeringens höstbudget genom krav på en misstroendeomröstning mot finansminister Magdalena Andersson.

15 juni hotar Alliansen gemensamt om misstroendeförklaring av ett eller flera statsråd om regeringen inte drar tillbaka planerade skattehöjningar.

26 juli aviserar Alliansen om misstroendevotum för tre ministrar – MEN det har inte längre något med skattehöjningar att göra. Förevändningen är istället IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Jag misstror regeringen lika mycket som någon annan, men den här farsen är så genant att jag känner hur det kryper under huden på mig.

Det enda som är viktigt just nu är att påpeka hur förödande pinsamt det här är. Om Alliansen ska hysa misstroende för någon så kan de väl göra det med ett uns av självrespekt, och avstå från det opportunistiska svepskälet att några ministrar på magiskt vis borde haft koll på omständigheter som uppenbarligen var på för låg abstraktionsnivå för att någon skulle ha koll på dem.

Det är oansvarigt. Det är oansvarigt att släppa fokus på de oansvariga skattehöjningarna som det här handlade om från början. Det är att föra väljarna bakom ljuset och dessutom omyndigförklara dem genom att låtsas som att detta politiska utspel handlar om något helt ovidkommande.

Eller så handlar det kanske faktiskt om något annat? Allianspartierna kanske är så fåfänga att de tyckte det var en jättebra idé att sabotera regeringen för ett meningslöst litet år i rampljuset. I så fall kan man ju ifrågasätta vems intressen de främjar, sina egna eller väljarnas.

Idén med att göra sig av med tre ministrar måste ju vara att stympa regeringen. Men hur mycket mer svårigheter skulle det inte i så fall innebära för Alliansen själva att behöva nytillsätta inte tre men hela den oräkneliga skaran ministrar?

Jag hoppas verkligen att vi får se fyra fräscha Allianspartiledare som inte kastar tärning med politiken. De sittande hyser jag sedermera stor misstro för.

Vilhelm Carlström är redaktör på Business Insider Nordic och VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST