Fotograf: Henrik Montgomery/TT

JUST NU: Misstroendeförklaring mot 3 ministrar

Nu har haveriet på Transportstyrelsen lett till att Alliansen misstroendeförklarar tre ministrar i regeringen.

Alliansen väcker nu misstroendeförklaring  mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson, till följd av IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Det uppger de i en presskonferens.

"Vi från alliansens sida vill väcka misstroende mot de tre ansvariga statsråden för brister i ansvarstagandet i krisen", sade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

"Det är uppenbart att de tre statsråden har försummat sina uppgifter... det kan ha hotat Sveriges säkerhet" säger Annie Lööf. 

Misstroendeförklaringen kan leda till en regeringskris, och eventuellt att regeringen faller.

"Men vi begär inte att regeringen ska avgå" säger Jan Björklund.

I en debattartikel på Svenska Dagbladet kommenterar Alliansen sitt beslut ytterligare.

"Säkerhetskrisen innebär att såväl enskilda människors som rikets säkerhet riskerats. Det är mycket allvarligt. Vi har sett stora brister i regeringens arbete och ansvarstagande under hanteringen."

"Trots det allvarliga läget lyser det politiska ansvarstagandet hos regeringen fortsatt med sin frånvaro. Det duger inte – regeringen kan inte delegera bort ansvaret för Sveriges säkerhet."

Allianspartierna kommer nu att begära att talmannen kallar in kammaren för att riksdagen ska kunna behandla dessa misstroendeförklaringar. Denna begäran kommer att skickas in snarast.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.