Fotograf: Andrew Harnik

Nu finns det en konkret plan för att avsätta Trump

Förra veckans Twitter-attacker har fått USA:s maktelit att koka över. 

Det råder orolig stämning bland medierna och demokratiska oppositionen i USA, efter Donald Trumps agressiva tweetar förra veckan mot värdarna av tv-programmet "Morning Joe" samt senare även tv-kanalen CNN. 

Även på högsta regeringsnivå har presidentens förmåga att leda landet ifrågasatts. Nu har ett lagförslag förts fram i kongressen för att skapa en Övervakningskommission för Presidentens kapacitet att utföra sina uppgifter. Det skulle kunna skapa en konkret väg för Trumps politiska opposition att avsätta honom, skriver Business Insider.

Förslaget hade förra veckan fått bakom sig 21 demokratiska kongressledamöter inklusive minoritetsledaren Nancy Pelosi; och fyra till anslöt sig efter att Trump attackerade Morning Joe-värden Mika Brzezinski för att ha "lågt IQ" och för att ”ha blödit allvarligt från ett ansiktslyft” när de båda träffades vid årsskiftet i Trumps hus i Mar-A-Lago i Florida – något som fick flera av Trumps republikanska anhängare att ta avstånd från presidentens sociala medievanor.

Förslaget är baserat på det 25:e tillägget i USA:s grundlag, som berättigar vicepresidenten alternativt en majoritet i kongressen eller regeringen att avsätta den sittande presidenten ifall de anser – och för fram tydliga bevis på –  att denne inte är förmögen att göra sitt jobb på grund av nedsatt mental eller fysisk förmåga.

Ursprungligen har det 25:e tillägget (fjärde sektion) inte innefattat de sorts beteenden som Trump hittills anklagats för, ”inklusive inkompetens, dåligt omdöme, lathet eller till och med sådant förfarande som ger grund till riksrättsåtal”, säger professor John D. Feerick, en av upphovmännen till tillägget på 60-talet, till Business Insider. Han påpekar att den föreslagna Övervakningskommissionen ska kunna ge robusta bevis bortom personliga tvister, åsikter eller fördomar.

Business Insider ser det som osannolikt att förslaget klubbas igenom en kongress med republikansk majoritet. Dessutom kan Trumps vetorätt sätta stopp för förslaget så länge det inte finns en två tredjedelars majoritet i kongressen.

I förra veckan höjdes rösterna återigen bland amerikanska medie-eliten kring Trumps mentala tillstånd, inte minst efter att attacken mot Brzezinski följdes upp av en Tweet där presidenten ”gav spö” åt TV-kanalen CNN i ett redigerat klipp av en wrestling-show från 2007.

Brzezinski och hennes kollega Joe Scarborough, som av Trump kallades för ”Psycho Joe”, replikerade till Twitter-attacken med en kolumn i Washington Post med rubriken ”Trump är inte frisk”. Där anklagade de dessutom presidenten för försök till utpressning via National Enquirer, en tidsskriftsom Trump haft starka kopplingar till. Många andra medieprofiler har anslutit sig till kritiken, inklusive Morning Joe-profile Donny Deutsch och New York Times-kolumnisten Maureen Dowd, som båda hävdat att Trump "urartar mentalt" och beter sig som en ”gris”. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST