VA:s nya krönikör: Utmanaren som säljer mobiler för miljarder

Han flyttade till Kina och grundade kultmobilen OnePlus som sålt för miljarder. VA:s nya krönikör är Carl Pei.

Mitt namn är Carl och jag är medgrundare till OnePlus, ett företag som sålde en miljon av våra egna telefoner under vårt första år och kom att omsätta 2,5 miljarder kronor. Det var tre år sedan – jag och min partner Pete överträffade våra mest optimistiska mål tiofalt.

LÄS ÄVEN: Hoppade av Handels innan 25 och grundade bolag – nu säljs hans lågprismobiler för miljarder

Vi har nyligen lanserat OnePlus 5 och saker ser bra ut än så länge – men inget i den här branschen är en självklarhet. Det här låter som starten på en dokumentär där musiken skiftar och de mörka molnen tätnar, tillsammans med en vändning där allt rasar. Men det har inte blivit så (ännu).

Jag vet inte om vårt företag finns kvar om två år men jag vet att vi har gjort väldigt många misstag som vi har lärt oss från. Förhoppningsvis kan andra kan finna nytta i det, om inte åtminstone unna sig ett skratt på vår bekostnad.

CARL PEI

  • Flyttade till Kina som 25-åring och blev medgrundare av OnePlus 2013.
  • Första mobilmodellen OnePlus One sålde  i 1,5 miljoner exemplar och drog in motsvarande 2,5 miljarder kronor.
  • Nu lanseras OnePlus 5.

 

Här på VA kommer jag att skriva krönikor om vårt sätt att se på företagsbyggande, produkt och varumärke. Våra misstag och framgångar har gett oss ett annorlunda perspektiv jämfört med de generiska råden som redan finns ute.

Det finns mycket att prata om och mycket att lära. Jag vill dela med mig av hur saker är bakom kulisserna – inte bara om de bra dagarna där allt har medvind, utan hur det faktiskt är att vara entreprenör, och dessutom som utmanare på mobilmarknaden. Jag vill dela min syn på företagande och livet utanför med er och balansgången däremellan. Om framgång och kräftgång.

Det här ska bli en kul resa tillsammans med er. Vi hörs här framöver, en gång i månaden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.