Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Superentreprenören dissar unga svenska startups: "Inte mycket som är något att ha"

"Alla är fintechbolag och tänker att nu är jag värd hur många miljoner som helst. De har inte en enda krona i intäkter och inga kunder. "

"Det är inte så mycket som är något att ha".

Det säger superentreprenören Gunilla von Platen till Breakit om alla de unga entreprenörer som regelbundet kontaktar henne och vill att hon ska investera i deras startups.

Själv grundade hon sitt livsverk Xzakt när hon var 28 som omsatte 100 miljoner kronor förra året – och som precis såldes till riskkapitalbolaget Altor.

Gunilla von Platen säger att hon är öppen för att investera i startups, men uppger att hon sällan blir imponerad när de kontaktar henne.

"Alla är fintechbolag och tänker att nu är jag värd hur många miljoner som helst. De har inte en enda krona i intäkter och inga kunder. Många har fel syn på hur det är på marknaden just nu."

Det viktiga är att människorna som driver verksamheten brinner för den, och ge blod, svett och tårar.

”Kommer de att satsa sina egna surt förvärvade pengar eller tror de bara att jag ska riskerara allt och de inte göra det?" säger von Platen till Breakit.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.