ANNONS

Här är fastighetsbolaget som vill utveckla Mälardalen

Bolaget Kilenkrysset är en strategisk markägare som arbetar med byggnadprojekt genom hela processen, från råmark till färdig byggnad. Ett ovanligt grepp i byggbranschen men också nyckeln till framgång, det menar bolagets vd Peter Kavén.

Det stora strategiska markägandet, i kombination med ägandet och förvaltandet av logistikyta, särskiljer Kilenkrysset från andra aktörer på fastighetsmarknaden. Det är också anledningen till att bolaget kan göra strategiska satsningar för att stärka Mälardalen.

Med bas i Strängnäs har markinnehavet fokuserats på strategiska lägen runtom i regionen. Det har lett till att Kilenkrysset i dag äger råmark och planlagd mark i bland annat hemorten Strängnäs, men också vid knutpunkter som Upplands­Bro, Sigtuna, Södertälje och Nyköpings kommun samt Staffanstorp i Skåne. Den gemensamma nämnaren är att alla platserna är belägna nära goda kommunikationer, vare sig man pratar om Arlanda, järnväg eller motorvägsknutar.

"Jag brukar alltid säga att nyckeln till Kilenkryssets framgång är bolagets markinnehav. Vi äger mycket råmark som vi har planlagt och bebyggt med infrastruktur. Totalt äger och förvaltar vi cirka 350 000–400 000 kvadratmeter logistikyta. Vi äger omkring sex miljoner kvadratmeter industrimark varav ungefär hälften i dagsläget är planlagd, säger Peter Kavén, vd för Kilen Bostad.

Kilenkrysset

Kilenkrysset är en privatägd bygg-och fastighetskoncern med säte i Strängnäs. Bolagets fastighetsbestånd finns i 17 kommuner.

Läs mer här 

Kilenkryssets historia sträcker sig tillbaka till 90-­talet. Affärsidén har hela tiden varit att bygga och hyra ut logistikanläggningar inklusive kontorsbyggnader. Sista året, i takt med marknadens utveckling, har Kilenkrysset också gått in på bostadsmarknaden. Peter Kavén beskriver det som ett naturligt steg:

"Vi har kunnat utnyttja en del av den råmark som vi har köpt in och vi har gjort om den till bostadsmark, ofta i närheten av våra logistikanlägg­ningar som är strategiskt belägna. Det har passat oss bra då det innebär att vi kan bygga på attraktiv mark. Ett alternativ hade annars varit att sälja bostadsmarken, men vi kände att vi själva ville vara med och bygga bostäderna i regionen".

En anledning är att Kilenkrysset har kapacitet in-house att producera byggelement själva:

"Det är ganska ovanligt bland kollegorna i branschen men det är en nyckel som bidragit till att vi själva tidigt kan vara involverande i byggandet. Vi har klara fördelar i och med att vi har en egen fabrik som tillverkar byggelement. Vi är med andra ord självförsörjande på det området, både när vi bygger logistikanläggningar och bostäder. Det innebär också att led­tiderna blir kortare. En stor flaskhals vid byggandet idag är att det tar lång tid att få fram byggelement", säger Peter Kavén.

Det nya benet bostad innebär att Kilenkrysset kommer att vara inblandade i byggandet av både bostads-­ och hyresrätter. Totalt äger bolaget i dag mark för runt 1 500 bostäder. När det gäller strategin för fortsatt tillväxt flaggar Kilenkrysset för att de fortsätter att vässa sitt markinnehav i attraktiva lägen:

"Blickar vi framåt sitter vi förvisso redan på ett stort markinnehav men vi tittar hela tiden på förvärv. Det ger oss som bolag styrka och flexibilitet. Vi kan både avyttra planlagd mark med eller utan infrastruktur, samtidigt som vi kan välja att själva bebygga marken", avslutar Peter Kavén.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  4. Tre aktier att köpa nu – och en med röd varningsflagg
  5. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”

För dig som prenumerant