Fotograf: Joakim Goksör/TT

Regeringen gav just besked om avgiften som fått Nordea att vilja lämna Sverige

Nu ger regeringen besked om resolutionsavgiften.

Regeringen föreslår en höjd resolutionsavgift för bankerna för 2018, men som sedan trappas av successivt - vilket kan ses som att regeringen går Nordea till mötes. Målnivån kvarstår samtidigt oförändrad.

Det meddelade regeringen vid en pressträff med finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund på torsdagen.

Magadelna Andersson och Per Bolund avstår från att kommentera Nordeas flytt och säger att det är upp till banken att fatta beslut.

Resolutionsavgiften ska vara 0,125 procent av avgiftsunderlaget för 2018, 0,09 procent för 2019 och 0,05 procent från och med 2020 fram tills fonden beräknas vara fylld 2025.

Målnivån för resolutionsavgiften (3 procent av de garanterade insättningarna) kvarstår oförändrad.

Bankskatten väntas vara på plats 2019 och med den på plats går att göra en samlad bedömning om skatter och avgifter.

Hur det nya bankskattsförslaget mer exakt kommer att se ut ville finansminister Magdalena Andersson inte gå in på men hon sade att bankskatten ska utformas på ett sätt som gör att en bankskatt inte blir beroende av var någonstans bankers huvudkontor ligger. 

Även aktörer med filialer i Sverige ska behöva betala den, sade hon med tillägg att det ur det avseendet skulle likna det förra bankskatteförslagets upplägg.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.