Fotograf: Andrew Harnik

Nu är Trump-förbudet på väg till Sverige

Är det omdiskuterade förbudet på väg att utökas?

John Kelly, Trumps minister för inrikes säkerhet, överväger nu att utöka det omdiskuterade laptop-förbudet på internationella flighter in och ut ur landet – till att omfatta hela Europa.

”Det är ett realistiskt hot, flera hot mot flygindustrin” säger han i en intervju med Fox News, skriver Business Insider.

Attacken i Manchester har rört upp en oro i USA om fler förestående attacker som involverar sprängämnen packade inuti elektroniska prylar.

Om förbudet införs kommer det att påverka Sverige och hela Europa – i sommar väntas ungefär 3 250 flygavgångar per vecka mellan EU-länder och USA.

De länder som laptop-förbudet rör i dagsläget är Turkiet, Jordanien, Egypten, Tunisien, Saudiarabien, Kuwait, Qatar, Marocko och Förenade Arabemiraten

Så går det till när du flyger till USA med laptop-förbud, enligt TechCrunch:

Det börjar med att du checkar in, som vanligt. Sen går du igenom säkerhetskontrollen, som vanligt. Men innan du får gå ombord planet utför flygbolaget en extra säkerhetskontroll där allt handbagage genomsöks. Hittar flygbolaget elektronisk utrustning som laptops. plattor, läsplattor och kameror beslagtas allt.

Dina prylar plastas in och placeras i en liten kartong som märks med namn, passnummer och flight.

När du landar och passerat passkontrollen finns det en utlämningsplats av elektronisk utrustning bredvid bagagekarusellerna. Där måste du identifiera dig själv för att få tillbaka innehållet som du stoppade i kartongen innan du lämnade Europa.

Än så länge tillåts du ha mobilen med dig.

Läs Dagensanalys.se för att alltid ha koll på det senaste i din digitala vardag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.