Fotograf: Mark Lennihan

Möt USA:s mäktigaste svensk – som gjort en otrolig klassresa och är rådgivare åt Trump

Arbetargrabben från Malmö har tagit sig till toppen av ett amerikanskt megaföretag - och är numera också rådgivare åt Trump.

Det tog honom 35 år att nå toppen på ett Fortune 500-företag. Inge Thulin är Malmögrabben med arbetarbakgrund, som gjort en otrolig klassresa och lyckats hamna i toppen för det amerikanska megaföretaget 3M, som omsätter 30 miljarder dollar.

3M är nog mest känt för att stå bakom varumärket Postit, men de tillhandahåller allt från tekniska lösningar i bilar och flygplan till vägskyltar och elektroniska prylar. Platt-tv:n skulle inte existera utan 3M, menar Inge Thulin. 3M:s registrerade patent är uppe i 100 000.

”Vi verkar utan att synas, och vi tjänar bra med pengar på det" säger Inge Thulin till Veckans Affärer i en tidigare intervju.

Sedan år 2003 har Inge Thulin lett 3M:s internationella verksamhet från huvudkontoret i Minnesota. Sedan 63-åringen tog över som koncernchef 2012 har bolagets aktie dubblat i värde – 3M har höjt sin utdelning 59 år i rad.

Nu ingår Inge Thulin även i den grupp med vd:ar som agerar inofficiella rådgivare åt Trump.

”Jag är en av de 26 vd:ar som har träffat Donald Trump. Oberoende av vad man tycker om honom anser jag att det är bättre att vara på insidan av tältet än utanför.”

”Min observation så här långt är att Donald Trump är för tillväxt, han är mycket engagerad och han lyssnar på oss. Jag tror att det här är bra saker sett ur perspektivet att man vill göra affärer i USA”, säger Inge Thulin till Di.

Han ställer sig bakom Trumps planerade skattesänkningar för företag – till exempel på utländskt kapital som amerikanska storbolag har på utländska konton.

”Vi har ett antal miljarder dollar utomlands. Vi skulle sannolikt ta tillbaka pengarna till USA och investera här om vi fick bättre förutsättningar. I dag betalar vi skatt i de länder vi finns i och sedan ytterligare om vi tar hem pengarna hit. Vill man inte skatta två gånger behåller man pengarna utomlands och investerar dem där”.

Och han tycks föredra den amerikanska företagskulturen framför den svenska – som är mer prestationsbaserad.

"I Sverige bryr man sig mer om konsensus, vilket i många stycken är bra. Men kanske slår strävan efter konsensus också ned beslutsfattandet lite. Lön för prestation är något som skiljer det amerikanska systemet från det svenska. De är de två stora skillnaderna” har Inge Thulin tidigare sagt till Veckans Affärer.

”Det finns så klart goda värden i det svenska och de nordiska systemen, men i USA måste man konkurrera och prestera för att gå framåt, det är inte ett kommunistiskt system där alla får lika mycket i löneökning varje år."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST