Fotograf: Automobile Italia/Flickr

Snart släpps 14 Tesla-dödare – här är elbilarna som håller Musk vaken om nätterna

Nu vill alla göra elbilar. Här är 14 Tesla-dödare som kommer hålla Musk vaken om nätterna.

Under slutet av 2017 kommer den, modellen som ska vända upp och ner på hela bilindustrin.

Förväntningarna inför lanseringen av Teslas Modell 3 är skyhöga. Men det är mycket som ska slå rätt för att modellen ska bli den ”folkbil” som Elon Musk drömt om sedan starten.

Samtidigt har konkurrenterna insett omfattningen av den kommande stormen. På bred front presenteras nu allt fler och allt vassare elbilar från tillverkare världen över, skriver SvD.

Här är Tesla-dödarna med potential att hålla Elon Musk vaken om nätterna.

Chevrolet Bolt/Opel Ampera-e
GMs kombi-kupé är mindre än en Golf, har plastig inredning och ser vid första anblick inte ut att vara mycket för världen. Räckvidden är emellertid i praktiken dryga 38 mil, och slår således Modell 3s utlovade 35 mil. Med åtminstone sex månader kvar till Teslas lansering har denna modell redan börjat levererats. Till Sverige kommer den nästa år och säljs då med en prislapp från 400,000 kronor, enligt SvD.

Porsche Mission-E
Bilen som för tankarna till en mindre Panamera är planerad för lansering under mitten av 2019. Fyra sittplatser, 600 hästkrafter och en generöst beräknad räckvidd på 50 mil utlovas.

Honda Clarity
Bilen tankas på 3-4 minuter – med vätgas. DN beskriver modellens utseende som ”en helt vanlig bil” med rymlig kupé med fem sittplatser. Att den skulle komma till Sverige är dock i dagsläget otroligt, tankställena för vätgas är alldeles för få. 

Renault Zoe
Det var den här lilla bilen som, efter Tesla, klev in på marknaden för elbilar med lång räckvidd. Räckvidden är ungefär 30 mil och utmanar på denna front varken Teslas eller GMs elbilssatsningar. Priset är dock destomer konkurrenskraftigt och ligger på 324,900 kronor.


Volvo lanserar två elbilar
Volvo Cars tog ett kvickt skutt från skeptiker till påhejare i elbilsfrågan. Med start 2019 ska två elbilar lanseras. En större modell med en generöst uppskattad räckvidd på 50 mil, och en mindre modell som man idag uppskattar ska gå 30 mil.

Audi e-tron Quattro
Suvarnas popularitet förväntas tillta och Audis tillskott till segmentet blir denna elvariant som lanseras nästa år. Priset är ännu inte avslöjat men i Norge har man sedan några månader tillbaka kunnat lägga en handpenning om 20,000 kronor för att få första tjing på den kommande modellen. Toppfarten ska vara 210 km/h och har enligt generösa uppskattningar en räckvidd på 50 mil.

Faraday Future FF91
Det är inte bara etablerade aktörer som tagit sig an uppgiften att utmana Tesla. Bakom denna bil står startup-bolaget som backas av en kinesisk miljardär. 0-100 kilometer i timmen gör den enligt bolagets ingenjörer på 2,59 sekunder och slår således Teslas Modell S. Idag rullar 21 prototyper på vägarna, men efter en kapitalkris lades byggandet av bolagets fabrik på is, och nu är frågan om modellen blir verklighet.


ES8
Det kinesiska startup-bolaget Next EV visade i höstas upp en prototyp som utnämndes till världens snabbaste elbil, med 1,360 hästkrafter, och inte mindre än fyra elmotorer. Nu planeras även en produktionsbil i form av en lyxig suv. I slutet av året förväntas lanseringen på den kinesiska marknaden.

Lucid Air
Startup-bolaget Lucid har tagit fram en mindre variant av Teslas Modell S med en räckvidd på 40 mil. Bilen, som ska lanseras under 2019, kommer att kosta 8,000 dollar mindre än originalet och ta dig fem mil längre.

Volkswagen ID
Bilen lanseras inte förrän 2020, men Volkswagens VD Matthias Muller håller febrilt tummarna för ett stundande generationsskifte från Golf till ID. Inom bilkoncernen är förhoppningen att denna modell, med en räckvidd på 44 mil, liksom Golfen ska bli en måttstock i klassen. Efter 2020 ska även modellen ID Buzz lanseras – en elversion av den klassiska folkabussen.

Mercedes Generation EQ
Generation EQ är elbilen som blir startskottet för ett helt nytt undervarumärke med namnet EQ. Denna mellan-suv förväntas lanseras år 2019 och ska med generösa mått mätt ha en räckvidd på ungefär 50 mil.

Audi e-tron Sportback
Denna modell är den andra av Audis tre planerade elbilslanseringar och kommer ut på marknaden under 2019. Modellen står någonstans mellan en suv och en kupé och ska bygga på samma teknik som e-tron Quattro.

BMW Inext
Det började med ett fiasko – en elbil med kort räckvidd och högt pris. Nu tar sig biltillverkaren i kragen och lanserar tre elbilar mellan 2019-2021. Förut ut är en el-Mini, vilken följs av en elversion av BMW X3. Sist ut är bolagets prestigeprojekt, Inext. Informationen utgörs i dagsläget av rykten, men dessa talar för en suv utrustad med teknik som möjliggör självkörning.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.