”Inte ens högutbildade kommer ha råd med bostad”

Om regeringens förslag går igenom blir det hårda bud på bostadsmarknaden, enligt Bankföreningen.

”En nybliven civilingenjör som tjänar 32 000 kronor i månaden skulle maximalt kunna köpa en bostad för 2 miljoner kronor.”

Det skriver Bankföreningen i en debattartikel i Di, med anledning av regeringens förslag att ge större makt åt Finansinspektionen (FI) att motverka ” finansiella obalanser på kreditmarknaden.”

Men ökat mandat åt FI skulle leda till att hushållens krediter blir hårt reglerade, till exempel i form av skuldkvotstak – vilket innebär kraftiga begränsningar för möjligheten att köpa bostad, enligt Bankföreningen.

”Ett skuldkvotstak tillsammans med det befintliga bolånetaket och amorteringskravet skulle innebära att stora grupper, däribland ungdomar, skulle ställas utanför den ordinarie bostadsmarknaden”, skriver Bankföreningen i Di.

"Genom förslaget får Finansinspektionen ett förstärkt mandat att föreslå ytterligare verktyg för makrotillsyn. Förslaget innebär att processen för att genomföra nya krav som bland annat får effekter på bolånemarknaden blir tydligare och snabbare", säger finansmarknadsminister Per Bolund om förslaget.

I lagrådsremissen föreslås att Finansinspektionen ska ges förstärkt lagstöd att kunna vidta åtgärder för att motverka finansiella obalanser på kreditmarknaden, till exempel avseende hushållens skuldsättning. Eftersom denna typ av åtgärder kan få effekter såväl på makroekonomin som på den enskildes ekonomi, föreslås att Finansinspektionen ska inhämta regeringens medgivande innan några nya föreskrifter beslutas.

Förslagen i lagrådsremissen följer av den politiska överenskommelse som träffades mellan regeringen, de borgerliga partierna och Vänsterpartiet i oktober 2016 om ett utvidgat mandat för Finansinspektionen.

Lagändringar föreslås träda i kraft den 1 februari 2018.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Uppgifter: Handelsbanken skakas av metoo-härva
  2. Morgan Stanley hittar ny svensk favoritaktie: ”Kursnedgång ger köptillfälle”
  3. Först på VA: Svenska batteridrottningen tecknade just sitt första kommersiella avtal – med Kinas batterikung
  4. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  5. Hetast på Wall Street: 8 aktier som (nästan) alla analytiker älskar
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv

För dig som prenumerant