Hajpens baksida: Nu vittnar arbetare hur det egentligen går till på Tesla-fabriken

Sedan 2014 har ambulans tillkallats vid över 100 tillfällen.

”Lönerna på Tesla är närapå de lägsta i bilindustrin. Skador som hade kunnat förbyggas sker ofta. Brist på arbetskraft och en konstant press av att möta våra produktionsmål gör att skador är ofrånkomliga.”

Det skriver en anställd på Tesla-fabriken i ett blogginlägg.

Ett stort antal anställda på Tesla-fabriken vittnat om tuffa arbetsförhållanden. Sedan 2014 har ambulans tillkallats vid över 100 tillfällen då arbetarna drabbats av svimningar, yrsel, onormal andning och bröstsmärtor, enligt incidentrapporter som The Guardian tagit del av.

”Det här handlar inte om att vi är giriga kapitalister utan en fråga om hur mycket pengar vi förlorar, och hur överlever vi?”, sade Elon Musk i intervjun.

Tesla har hittills haft ett strålande 2017 på börsen. Aktien nådde en toppnivå den 10 maj efter att då ha rusat med 45 procent sedan nyårsskiftet.

I april valde Elon Musk att ta bolaget i försvar kring värderingen genom att säga att den återspeglar bolaget rätt, fast på lång sikt.

”Tesla är absurt övervärderad sett till det förflutna, men det är irrelevant. Priset på en aktie representerar riskjusterade framtida kassaflödena”, skrev Elon Musk på Twitter.

Den 4 maj tappade Tesla fem procent på börsen. Bakgrunden var information om att bolaget hade gjort sig av med 623 miljoner dollar i kassa under det första kvartalet. Det var den näst största kassaminskningen i historien. Bolaget innehar också förstaplatsen på den listan.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.