Snart kommer Trumps laptop-förbud till Sverige – så påverkas du

Snart kommer Trumps-laptop förbud även till Sverige.

Den amerikanska regeringen förväntas införa ett förbud mot bärbara datorer i kabinen när du flyger till och från USA. Förbudet ska gälla till USA från hela Europa, det vill säga även Sverige. 

Du kommer alltså behöva checka-in din bärbara dator. Om du ska jobba på flyget eller ha underhållning får du nöja dig med din mobil som arbetsredskap tills vidare. Det finns dock en risk att all elektronisk utrustning kommer att möta samma öde som bärbara datorer.

Bakgrunden till förbudet är att USA ser möjligheter för terrorister att smuggla bomber i bärbara dator. Om bärbara datorer kan agera värd så kan även all annan elektronisk utrustning göra det också.

Så går det till när du flyger till USA med laptop-förbud, enligt TechCrunch:

Det börjar med att du checkar in, som vanligt. Sen går du igenom säkerhetskontrollen, som vanligt. Men innan du får gå ombord planet utför flygbolaget en extra säkerhetskontroll där allt handbagage genomsöks. Hittar flygbolaget elektronisk utrustning som laptops. plattor, läsplattor och kameror beslagtas allt.

Dina prylar plastas in och placeras i en liten kartong som märks med namn, passnummer och flight.

När du landar och passerat passkontrollen finns det en utlämningsplats av elektronisk utrustning bredvid bagagekarusellerna. Där måste du identifiera dig själv för att få tillbaka innehållet som du stoppade i kartongen innan du lämnade Europa.

Än så länge tillåts du ha mobilen med dig.

Läs Dagensanalys.se för att alltid ha koll på det senaste i din digitala vardag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.