Fotograf: Carolyn Kaster

Mannen som kunde få Trump avsatt fick sparken medan du sov

James Comey och hans FBI höll på att utreda Trumps kopplingar till Ryssland. Nu har han fått sparken.

USA:s president Donald Trump har under tisdagen sparkat chefen för den federala polisen, FBI, James Comey. Det rapporterar CNN.

Det överraskande beskedet gavs samtidigt som FBI håller på att utreda Trump och hans administrations kopplingar till Ryssland. En utredning som skulle kunna leda till att Trump ställs inför riksrätt och avsätts.

Trump-administration uppgav att Comey hade avskedats på grund av sin bristande hantering i mejl-utredningen av den demokratiska kandidaten Hillary Clinton.

Från demokratiskt håll valde man att förlöjliga förklaringen och drog i stället paralleller till Watergate-skandalen. Enligt dem ska Comey ha fått lämna då han hade kommit allt för nära Vita huset i sin Ryssland-utredning.

Watergate-skandalen fick den dåvarande amerikanska presidenten Richard Nixon att avgå. Dessförinnan hade Nixon skapat ramaskri genom att sparka utredaren Archibald Cox som hade krävt bandinspelningar från Vita huset. Innehållet i bandinspelningarna, som till slut lämnades in, blev det som i slutändan satte stopp för Nixons presidentperiod. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant