Här är 6 galna spaningar från Bill Gates – som faktiskt kan inträffa om några år

Här är några av miljardärens galnaste spaningar, som faktiskt ser ut att kunna inträffa.

Bioterrorister kan ta kål på 33 miljoner människor på mindre än ett år
”Nästa stora epidemi kan komma från datorskärmen av en terrorist, som använder genteknik för att skapa en syntetisk version av smittkoppor… eller en extremt smittsam och dödlig influensa.”

Det skriver Bill Gates i en ledare på Business Insider. För 20 år sedan bestämde han sig för att göra global hälsa till huvudfokus för sin filantropiska verksamhet. Han menar att det utgör en stor säkerhetsrisk att ignorera kopplingen mellan hälsosäkerhet och internationell säkerhet.

”Oavsett om det sker på naturlig väg eller genom en avsiktlig terrorhandling, så säger epidemiologer att ett snabbt luftburet patogen kan ta död på över 30 miljoner människor på mindre än ett år. Och de säger också att det är en rimlig möjlighet att världen kommer uppleva en sådan epidemi inom de närmsta 10 till 15 åren.”

Afrika kommer bli självförsörjande när det gäller mat
2015 förutsåg Bill Gates att Afrikas jordbruk kommer öka sin produktivitet med 50 procent till 2030, vilket skulle göra kontinenten självförsörjande på mat – istället för att som idag importera mat till ett värde av 50 miljarder dollar varje år.

”Under de 15 närmaste åren kommer innovationer inom jordbruk sudda ut de här brutala ironierna” skriver Gates i ett blogginlägg 2015.

Fattiga människors liv kommer förändras av mobila banktjänster
”2030 kommer 2 miljarder människor som inte har ett bankkonto idag att spara pengar och göra betalningar med sina telefoner. Och vid det laget kommer hela utbudet av finansiella tjänster finnas tillgängligt i mobilen” skriver Gates i samma blogginlägg.

Det kommer nästan inte finnas några fattiga länder längre
”Nästan alla länder kommer kunna definieras som undre medelklass eller uppåt” skrev Bill Gates 2014, och menade att det hänger på fortsatt höga nivåer av bistånd. Han räknar med att det här kommer ske kring 2035.

Cancer är inget problem om 30 år
"Inom sjukvården har vi haft flera mirakel, och jag tror att alla väntar sig och räknar med fler. Om 30 år tror jag verkligen att cancer till stora delar kommer vara ett löst problem", säger Bill Gates i en intervju med Tech Insider.

Genom stiftelsen The Bill & Melinda Gates Foundation har Bill Gates och hans fru de senaste åren satsat stora summor på att bekämpa sjukdomar såsom malaria, polio och tuberkulos. I slutet av 2014 hade stiftelsen medel på över 44 miljarder dollar.

Robotarna kommer ta över jobben – och de borde betala skatt
Under de kommande 20 åren kommer robotar ta över jobben från fabriks- och lagerarbetare, och kosta mellan tusentals och miljoner personer jobbet. Lösningen är att robotarna borde beskattas precis som mänsklig arbetskraft, har Gates sagt i en intervju med Quartz.

Baserat på sina efterforskningar drar han dessutom slutsatsen att framtiden tillhör vetenskapsmän- och kvinnor, ingenjörer och ekonomer – samt uppmanar de som utbildar sig idag att satsa på de tre kompetenserna i så stor utsträckning som möjligt, skriver CNBC.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST