Fotograf: Patrick Semansky

Varför sponsrar det här svenska storbolaget Trump?

Svenska storbolaget har sponsrat Trump, enligt nya uppgifter  varför?

Det undgick väl knappast någon att Trumps installationsceremoni i slutet på januari inte lockade någon storpublik.

Vad som dock inte har varit allmänt känt är att svenska storbolaget SSAB, med staten som delägare, skänkte 10 000 dollar till ceremonin, det vill säga motsvarande nästan 90 000 kronor. Det avslöjar Aftonbladet.

”SSAB Americas ger ofta bidrag… till politiska kandidater från båda partierna vars handlingar och intressen sammanfaller med bolaget. SSAB beaktar flera kriterier när utbetalningsbeslut tas, bland annat kandidatens förståelse och stöd för stålindustrin” uppger SSAB:s kommunikationschef Viktoria Karsberg till Aftonbladet.

Hon menar att donationen inte innebär ett politiskt ställningstagande, men framhåller att SSAB är intresserade av att leverera stål till Trumps planerade projekt.

”SSAB Americas tjänar redan nationens infrastruktur genom att tillhandahålla stål för broar, transporter och annat, och vi kommer sannolikt att fortsätta med det även framöver.”

Svenske USA-experten och direktör för Utrikespolitiska institutet, Mats Karlsson, är kritisk till donationen.

”Jag är mycket skeptisk till företagssponsring av politiska partier. Det kan inte ligga i svenska företags intressen att sponsra den globala politik som Trump för” säger han till Aftonbladet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.