Kjell A. Nordström Fotograf: Lindsten & Nilsson

Nordström efter skräpytorna: ”Privatiseringen har gått för långt — nu längtar vi efter statliga förbud”

Hittills har vi lagt allt krut på att släppa marknadskrafterna fria genom avreglering och privatisering. Men lägg till automatisering och teknikutveckling så omvandlas festen snabbt till bakfylla, menar Kjell A. Nordström. 

Kjell A Nordströms uttalande om "skräpytor som Värmland" slog ned som en bomb när va.se publicerade det den 17 januari. Nu är han tillbaka, och i en lång intervju i senaste numret av Veckans Affärer ser han en samhällsutveckling som riskerar att spåra ur.

År 1999 publicerade de båda dåvarande Handelsforskarna Kjell A Nordström och Jonas Ridderstråle sin bok "Funky business".

Budskapet i boken var enkelt att ta till sig. Internet och digitaliseringen skulle förändra spelreglerna för näringslivet fundamentalt. Nu råder business rock'n'roll, alla möjligheter ligger öppna för den som ser och vågar ta dem.

’Funky business’ slog ned som en bokbomb, som idag "sålt i någon miljon exemplar" världen över, enligt Nordström. Efter boken hamnade han i ett slags Bob Dylan-liknande turné som aldrig verkade ta slut. 

"Det var inte alls tänkt att jag skulle bli en sådan pratgubbe, men jag tycker det är sjukt kul", säger han.

Idag nästan tjugo år efter "Funky business" kom ut, kan man förstå varför Nordström blivit den auktoritet inom framtidsspaning som han är. I näringslivet har det verkligen rått den feststämning som han och Ridderståle förutsåg, med avregleringar och privatiseringar; allting förstås pådrivet av en våldsamt snabb teknikutveckling som gjort entreprenörer och startupbolag till gudar - samtidigt som storbolag slagits av panik. 

Med finanskraschen år 2009 sänkte vi volymen på musiken lite grann, men partyt fortsatte. 

Fast nu är festen på väg att ersättas av en "baksmälla", och en långvarig sådan, anser Kjell A Nordström. När de frisläppta marknadskrafterna får samverka med digitalisering, AI och robotar kommer inget att bli detsamma igen. 

"Ibland händer det att vi tvingas lära oss något helt nytt. Och där är vi nu."

Och vi kommer att behöva statens hjälp på vägen, menar ekonomigurun.

Vad är det viktigaste som händer i samhället och ekonomin just nu? 

"Transaktionskostnader.

”Vad som sker nu, och som är det viktigaste att förstå, är att vi radikalt sänker våra transaktionskostnader på i princip alla områden. Och skälet till det är en snabb teknologiutveckling som gör allt enklare, billigare och snabbare. Att hyra den där lägenheten nästa helg i Istanbul via Airbnb eller att beställa joggingskor över nätet till ungarna med deras namn inpräntat har aldrig varit billigare och enklare än nu. 

"När transaktionskostnaderna närmar sig noll, minskar behovet att äga och du betalar i stället för användande vilket oundvikligen leder till överkonsumtion. Att en gång i tiden gå till folkparken för att dansa krävde en hel del energi, dessutom var det bara öppet på lördagar. I dag kostar det dig i princip ingenting att via Tinder ständigt svajpa. Och dessutom är det hela tiden kanske lite fel på kandidaten, lika bra att ta en vända till!" 


Foto: Lindsten/Nilsson

Så vad händer då? 

"Det är som ett slags magiskt damm som innebär att all mänsklig verksamhet - precis all - kan och kommer sannolikt att organiseras på ett annat sätt än hur det är organiserat i dag. [..] I dag existerar det inte längre någon verksamhet som inte tvingas att ställa sig själva frågan: 'Jaha, men hur organiserar vi det här på ett annat sätt som ger lägre transaktionskostnader?'

"Och plötsligt blir verkligheten ungefär som Harry Potter på syra! Allt blir bara en gegga, det uppstår branschglidningar, är det här ett bolag eller ett nätverk och så vidare ..." 

Vad får de allt lägre transaktionskostnaderna mer för följder? 

"Resultatet blir att vi människor riskerar att fastna i en evig bakfylla.

"I ett samhälle med rejält nedpressade transaktionskostnader, där samtidigt robotar har tagit över en stor del av jobben, kan du börja dagen med en tvåliters Cola från Lidl för 2,98 kronor, till lunch en billig färdiglevererad pizza, sedan nonstoptitta på Netflix för 79 kronor i månaden och runda av med Spotify i lurarna för samma kostnad. Vilket innebär att du kan leva ett ganska enkelt liv för en sisådär 600-700 kronor i månaden." 

Vad händer när baksmällan slår in?

"Det läskiga är att när min beskrivning av effekten av sänkta transaktionskostnader verkligen sjunker in så går folk sönder. På riktigt. Därför att deras bild av världen, som är en blandning av gammal kunskap och deras idealiserade drömmar, helt enkelt går itu. Och så sker när människan hamnar i kris, normalt när vi lär oss något nytt upprepar vi bara vad vi redan kan. Men ibland händer det att vi tvingas lära oss något helt nytt. Och där är vi nu." 

Men hur ska vi som individer och samhälle hantera den utvecklingen? 

"Det betyder att staten måste kliva in och ta en mycket mer distinkt roll på ett antal områden.

"Ta till exempel världsmarknaden för mobil annonsering. Den domineras helt av två företag, Google och Facebook, och marknaden för deras mobila annonsering växer med 99 procent per år. Under många år har vi litat till att marknader själva reglerar sina imperfektioner. Men det fungerar inte längre.”


Foto: Lindsten/Nilsson

Men hur ska vi bryta oss ur den här eviga bakfyllan? 

"Människan är konstanten i den här pågående ekvationen. [Med hjälp av ny teknik kan vi nu] göra saker, men vi ska inte. Till exempel som att klona djur.  

"Under de senaste decennierna har vi levt i en period där vi känt att ju mindre stat, desto bättre. Så kommer det inte att fortsätta, vi kommer i stället börja skrika och vädja till staten eller till någon form av kollektiv: Hjälp oss att ta oss ur den här eviga bakfyllan! Vi kommer ställa krav på absoluta förbud, [..] vi kommer efterfråga globala överenskommelser för reglering, ökad beskattning och justerade priser. " 

Detta är ett kort utdrag ur en längre intervju med Kjell A Nordström från det senaste numret av Veckans Affärer. Skaffa dig en egen prenumeration på Veckans Affärer - magasinet för det nya näringslivet inklusive vår digitala premiumtjänst Veckans Affärer Insights för dig som har en ledande position i de små och medelstora företag i hela landet som vill växa och utvecklas. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST