Apple: Så ska vi bygga världens miljövänligaste smartphones

I sin nya hållbarhetsrapport uttalar Apple ett nytt och oväntat mål för teknikindustrin. 

Apple uppger i sin senaste hållbarhetsrapport att företagets nya mål  är att skapa sina produkter från helt återvunna material, aluminium, koppar tenn och tungsten.

Men det finns en liten hake– Apple vet ännu inte hur detta ska gå till. 

“Vi gör faktiskt något som vi sällan gör: vi utropar ett mål före vi ens vet hur vi ska ta oss dit", sade Lisa Jackson, Apple vd för Miljö, Policy och Sociala initiativ till VICE News.

"Så vi är lite nervösa, men vi tror också att det är väldigt viktigt, för det är något som vi som [del av] en industrisektor tror att teknologin ska vara på väg."

2014 återvanns mindre än 16 procent av det globala e-avfallet och dagens Apple-produkter innehåller endast en liten del återvunnet material. Apples tanke är nu att man ska kombinera återvunna material av hög kvalitet som man köper in från leverantörer, med material från kasserade Apple-produkter som kunderna lämnar in.

För att prioritera vilka material som ska hanteras först har Apple skapat riskprofiler för 44 olika material som ingår i Apples produkter. Resultaten från den första analysrundan var att aluminium, tenn och kobolt var de material som först behövde hanteras.

I Apples hållbarhetsrapport berättar företaget också om hur man arbetar med andra miljömål. Till exempel uppger teknikjätten att man driver 96 procent av sin verksamhet på förnybar energi. Här inkluderar Apple butiker, kontorslokaler och datacenter, men inte de många tredjepartstillverkare som Apple använder sig av.

Hittills ska sju av Apples huvudleverantörer åtagit sig att producera företagets produkter genom att bara använda förnybar energi. I hållbarhetsrapporten står också att läsa att Apple för första gången enbart använder sig av material från skyddade skogar till sina förpackningar.

Följ de senaste hållbarhetstrenderna i Aktuell Hållbarhet - Miljö, hållbarhet och CSR för proffs och beslutsfattare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST