Mästerklättraren Alex Honnold Fotograf: Flickr

6 tips som hjälper dig rivstarta karriären – och maximera din inkomst

Drömjobbet kommer inte landa i knät på dig. Så här gör du för att komma igång i början av karriären. 

Även om drömjobbet är en illusion, finns idén djupt rotad bland nyutexaminerade millenials världen över. 

Om du vill att det ska hända något i karriären är det bäst att du tar saken i egna händer redan från början. Att nätverka och knyta värdefulla kontakter är a och o – men det finns även andra knep att vända sig till, enligt Business Insider.

De här tipsen hjälper dig fokusera din energi på handling istället för drömmar, maximera din inkomstpotential, och hitta det yrke som du verkligen trivs bäst med.

Ha inte orimliga förväntningar

Det är bra att sätta en hög ribba och vara hungrig efter det där topp-jobbet. Men du kommer kanske inte få det som ditt första jobb. Ha realistiska förväntningar och välkomna alla typer av tjänster – man vet aldrig vad de kan leda till.

Gör volontärarbete

Välj en hjärtefråga du brinner för och se om det finns någon organisation eller liknande som du kan stötta. Att jobba med volontärarbete är inte bara givande utan även ett bra sätt att träffa människor och spännande personer på ledande positioner som kan inspirera dig. Det är även ett bra sätt att bli mer involverad i samhället och ett bra komplement till CV:t.

Bygg på med nya kunskaper

Man kan alltid lära sig mer, och det behöver inte kosta dig alltför mycket tid eller pengar. Ta vara på de oändliga möjligheterna (gratiskurser, Yotube-videos, internutbuldningar) att lära dig språk, digitala kunskaper, vad som helst som kan ge dig nytta i kärriärväg. Även om du inte satsar fullt ut på nya kunskaper, kan det ge ett bra samtalsämne med nya människor och på jobbintervjuer i framtiden.

Bli inte för bekväm

Även om det inte ser speciellt bra ut att hoppa från ett jobb till ett annat allt för ofta kan det ändå vara en bra idé med lite ombyte. Idag är arbetsmarknaden ganska fri och om du får en chans att testa ett nytt arbetsområde så kan det vara värt ett försök. Du kan på så sätt lära dig vad du gillar och vad som inte passar dig.

Gör det lilla extra

Om du till exempel ser utvecklingsmöjligheter på ditt nuvarande jobb så dela med dig av dina idéer oavsett om du är nykomling eller inte. Om ditt initiativ leder till positiva förändringar på din arbetsplats, har du bra krut inför nästa arbetsintervju.  

Våga ta risker

I början av din karriär har du inte mycket att förlora, även om du själv tror det. Du har hela ditt yrkesliv framför dig – var lugn. Se riskerna som möjligheter och kasta dig ut i det okända med nyfikenhet istället. Har du en bra idé och vill starta eget? Eller vill du kanske flytta utomlands och jobba med något helt annat än du gör nu?

Kör på!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST