Nu hotar Trump försvåra USA-resor från 38 länder — inklusive Sverige

Ordern är i linje med Trumps "Buy American, Hire American" strategi. 

Ingen verkar gå säker när Trump viftar med sina exekutiva order, som nu är nästan 70 till antalet inom bara tre månader.

Tidigare i veckan skrev presidenten på en order gällande H-1B visumet, som beviljas icke-amerikaner som arbetar i landet. Ordern kan göra det svårare för företag att anställa från utlandet skriver Vox., och är i linje med Trumps "Buy American, Hire American" strategi. 

Trump sade samtidigt att H-1B visumet framöver bara borde "gälla de allra skickligaste och högst betalda ansökanden och får aldrig användas för att ersätta amerikanska arbetare." 

Nu kan det även bli svårare inte bara för yrkesmänniskor men även för vanliga turister att vistas i USA, rapporterar CNN. Trumpadministrationen antyder att man ska se över 'Visa Waiver'-programmet som tillåter medborgare från närmare 40 länder - inklusive Sverige - att resa till landet i 90 dagar utan ett visum.

Orsaken sägs vara att Trumps administration vill försvåra för terrorister att ta sig in i landet. 

"Vi måste ta en ordentlig titt på våra visumregler. Inte slopa nuvarande regler helt eller göra något överdrivet, men ta en ordentlig titt på reglerna", säger USA:s inrikesminister John Kelly till tv-kanalen.

"Vi är Super Bowl för terroristerna," fortsatte Kelly, syftandes till amerikanska fotbollens årliga finalspektatkel. 

"Det är [hit] de vill komma." 

Tusentals individer med europeiska pass har rest till Irak och Syrien för att stötta terrororganisationen IS. Kelly pekar på risken att de med IS-kopplingar kan utnyttja den visumfria inkörsporten till USA via Europa. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST