Fotograf: Evan Vucci

Nu totalvänder Trump plötsligt i 4 viktiga frågor

Nu ändrar USA:s president plötsligt uppfattning i flera tunga ekonomiska frågor. 

USA:s president Donald Trump sade på onsdagen i en intervju med Wall Street Journal att dollarn håller på att bli allt för stark. Trump sade samtidigt att han föredrar att centralbanken Federal Reserve håller räntan fortsatt låg och att han inte kommer att säga att Kina manipulerar sin valuta.

"Jag anser att vår dollar håller på att bli för stark och det är delvis mitt fel för att folk har förtroende för mig", uppgav Trump och fortsatte med att det är mycket svårt att konkurrera med en stark dollar samtidigt som andra länder devalverar sin valuta.

Gällande kovändningen att Kina inte anses vara en valutamanipulatör säger Trump att det inte är rätt läge nu då det skulle kunna äventyra samtalen med Peking om att konfrontera hotet från Nordkorea.

Under presidentvalskampanjen var centralbankschefen Janet Yellen i skottgluggen för Trump som kritiserade henne för att hålla räntorna så låga. Nu tycks han delvis ha ändrat uppfattning och öppnar för att Yellen kan komma att sitta kvar en mandatperiod till när den nuvarande löper ut under 2018.

"Jag gillar henne, jag respekterar henne. Det är väldigt tidigt", menar Trump.

Den amerikanska presidenten gör en u-sväng i flera frågor och är nu tillbaka i logikens värld. Det kan möjligen göra att marknaden återfår riskaptiten, skriver SEB:s Robert Bergqvist i ett morgonbrev.

"Trump är tillbaka i logikens värld (= i linje med våra slutsatser). Men en varning är på sin plats för att dessa 180-graderssvängningar lätt kan bli 360 grader, det vill säga vi tas tillbaka till ruta ett", skriver han.

SEB noterar följande positionsförändringar i samband med bland annat Donald Trumps intervju i Wall Street Journal.

  1. Nato är inte obsolet
  2. Kina är inte valutamanipulatör
  3. Fed-chefen kan få nytt mandat
  4. Dollarn håller på att bli för stark

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.