YouTube gjorde det just mycket svårare för vanliga användare att tjäna pengar på sina videos

När YouTube försöker rädda annonsintäkterna är det små användare som får ta smällen.

För fem år sedan gjorde YouTube sitt partnerprogram tillgängligt för alla användare på plattformen – vilket gjorde det möjligt även för mindre kanaler att tjäna pengar på sina videos.

Nu har YouTube satt en minimigräns för användare: du kan inte tjäna pengar på plattformen innan du har fått 10 000 visningar. Det skriver bolaget i ett blogginlägg.

Syftet tycks vara att tackla de problem plattformen dragits med som fått tunga annonsörer att lämna – då deras varumärken hamnat i klipp med extremistiskt innehåll.

Det är inte så konstigt att YouTube reagerar – det här är ett dyrt problem för videoplattformen som Google kan förlora upp till 750 miljoner dollar på i förlorade annonsintäkter, enligt analytiker på Nomura Instinet. Det skriver Business Insider Nordic.

”Den här nya tröskeln ger oss tillräckligt med information för att bedöma kanalers legitimitet. Det gör också att vi kan säkerställa att kanaler följer våra användarregler och policys för marknadsföring.”

När en användare når upp till 10 000 visningar kommer dennes kanal att ses över, och om ”allt ser bra ut” kommer kanalen att lyftas med i partnerprogrammet och kunna dra in annonsintäkter.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST