Här 15 är saker du slösar onödigt mycket pengar på varje dag

Det är lätt att de dagliga utgifterna skenar iväg. Här är listan som hjälper dig få koll.

Pendelkort
Sant, för vissa är det alldeles nödvändigt att pendla kommunalt – men ett sätt att slippa trängseln ochde allt dyrare priserna (det kostar till exempel 830 kronor per månad för att pendla med SL) är att promenera eller ta cykeln. Det är plånboksvänligt och du får motion på köpet.

Impulsköp i fysiska butiker
Fysiska butiker är utformade för att du ska konsumera så mycket som möjligt. Lösningen är att gå in en med en tydligt formulerad plan eller inköpslista – eller helt enkelt göra dina inköp på nätet, något som till och med flera matbutiker erbjuder numera.

Konsumtion utan research
Det tar kanske två minuter att jämföra priset på en specifik tjänst eller produkt online, att då inte lägga den tiden på att hitta det förmånligaste priset som finns på marknaden är verkligen ett slöseri med pengar.

Bilägande
Ute på landet är bilen förvisso en överlevnadsfråga, men för de 85 procent av oss svenskar som numera bor i tätorter (enligt SCB) finns det kostnadseffektiva alternativ till att äga en egen bil – såsom bilpool för dig som kör ibland, och bildelningstjänster som DriveNow (än så länge bara tillgängligt i Stockholm) för dig som bara spontant vill hoppa in i en bil och köra en kortare sträcka. Och många kanske inte behöver köra alls, utan klarar sig med att gå, cykla eller åka kommunalt.

Ditt sparkonto
Ett sparkonto hos någon av de svenska storbankerna ger alltjämt nollränta. Dessutom tar flera ut banker ut en avgift för att använda deras tjänster, samtidigt som dina hårt intjänade pengar sitter och äts upp av inflationen. Samtidigt finns det flera nischbanker och kreditmarknadsbolag (med statlig insättningsgaranti) som erbjuder sparande med upp till cirka 1 procents ränta.

Alkohol
En genomsnittlig svensk dricker 92 flaskor vin, eller 346 starköl per år, enligt Systembolaget. Låt säga att vinflaskan du brukar köpa kostar kring hundralappen, utslaget på ett helt år blir det kostnad på 10 000 kronor. Genom att till exempel halvera till 47 flaskor vin per år sparar du flera tusenlappar och en massa kalorier – och kan fortfarande njuta av ett glas rött till maten då och då.

Förseningsavgifter

Att vara försenad med att betala räkningar ger inte bara en onödig förseningsavgift, det riskerar även att påverka ditt kreditbetyg.

Underanvända prenumerationer
Vad prenumererar du på för tjänster, och hur ofta använder du dem egentligen?

Köpa lunch varje dag
En lunchlåda är definitivt bra för ekonomin, men brukar också vara hälsosammare. Det är inget fel med att äta ute ibland, bara det inte blir en daglig vana.

Flaskvatten
Flaskvatten är ett fullständigt slöseri med pengar och med jordens resurser, särskilt med tanke på hur bra kranvattnet är i Sverige.

Underanvända gymkort
Ett gymkort är bara en bra investering om du faktiskt använder det. I annat fall finns det en massa bra sätt att träna på gratis, till exempel genom att följa med i videos på YouTube eller helt enkelt gå ut och springa.

Köpa kaffe varje dag
Köp en egen kaffemaskin och termos och gör ditt eget kaffe. Om du köper en latte varje morgon för låt oss säga 35 kronor, då blir det sammanlagt en kostnad på över 12 000 kronor per år.

Kabel-TV
Kabel- och satellit-TV är både dyrt och gammaldags – en streamingtjänst såsom Netflix eller HBO kostar kring hundralappen, och det är mer sannolikt att du utnyttjar tjänsterna till fullo. 

Extra mobildata
Att gå över gränsen för den mängd mobildata du har i ditt abonnemang blir lätt en dyr affär. Appar som Data Man eller My Data Manager hjälper dig hålla koll och varnar ifall du närmar dig gränsen.

Matsvinn
Varje svensk slänger i snitt drygt 50 kilo ätbar per år, enligt SCB. Genom att planera dina inköp av matvaror och inte slänga i onödan sparar du betydande summor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.