Det finns ett stort hot mot Tesla – som kommer hålla Elon Musk vaken om nätterna

Tesla slår försäljningsrekord och är större än Ford och GM på börsen men har en enorm akilleshäl.

Elbiltillverkaren Teslas aktie  fortsätter att rusa. Börsvärdet har ökat med en tredjedel på tre månader och är nu högst bland biltillverkare i USA. Bränslet till senaste rusningen kommer från rekordförsäljning under första kvartalet.

Tesla är nu större än både Ford och GM, enligt investerare. Men bolagets höga värdering har en enorm akilleshäl: mycket av uppvärderingen handlar om förväntningar på framtida försäljning, något som grundaren Elon Musk själv konstaterat på Twitter.

Även om Tesla passerat Ford och GM i börsvärde har elbilstillverkaren i dag bara en bråkdel av deras produktion. Därför ses lanseringen av Model 3 som ett avgörande test. Det är Teslas första elbil som riktar sig till massmarknaden med en prislapp på 35 000 dollar (vilket motsvarar cirka 310 000 kr).

Ett stort orosmoment för bolaget och dess aktieägare är dock att marknaden krymper. Model 3 lanseras vid en tidpunkt när efterfrågan minskar på bilar av sedantyp. Det skriver Business Insider som drar slutsatsen att Teslas stora lansering kan bli dess akilleshäl.

Istället är det större bilar  så kallade suvar  som är mest lukrativa för biltillverkare. Folk köper inte längre små bilar i oro för stigande drivmedelspriser, skriver BI. Och priserna kommer sannolikt vara låga så länge som Donald Trump styr över politiken.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  3. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  4. Uppgifter: Amazon planerar tusentals kassafria butiker – där du plockar på dig dina varor och går
  5. Tipset: Dags att tanka aktier i oljebolaget som rusat 45% i år
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  3. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  4. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  5. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden

För dig som prenumerant