Det finns ett stort hot mot Tesla – som kommer hålla Elon Musk vaken om nätterna

Tesla slår försäljningsrekord och är större än Ford och GM på börsen men har en enorm akilleshäl.

Elbiltillverkaren Teslas aktie  fortsätter att rusa. Börsvärdet har ökat med en tredjedel på tre månader och är nu högst bland biltillverkare i USA. Bränslet till senaste rusningen kommer från rekordförsäljning under första kvartalet.

Tesla är nu större än både Ford och GM, enligt investerare. Men bolagets höga värdering har en enorm akilleshäl: mycket av uppvärderingen handlar om förväntningar på framtida försäljning, något som grundaren Elon Musk själv konstaterat på Twitter.

Även om Tesla passerat Ford och GM i börsvärde har elbilstillverkaren i dag bara en bråkdel av deras produktion. Därför ses lanseringen av Model 3 som ett avgörande test. Det är Teslas första elbil som riktar sig till massmarknaden med en prislapp på 35 000 dollar (vilket motsvarar cirka 310 000 kr).

Ett stort orosmoment för bolaget och dess aktieägare är dock att marknaden krymper. Model 3 lanseras vid en tidpunkt när efterfrågan minskar på bilar av sedantyp. Det skriver Business Insider som drar slutsatsen att Teslas stora lansering kan bli dess akilleshäl.

Istället är det större bilar  så kallade suvar  som är mest lukrativa för biltillverkare. Folk köper inte längre små bilar i oro för stigande drivmedelspriser, skriver BI. Och priserna kommer sannolikt vara låga så länge som Donald Trump styr över politiken.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.