Fotograf: Susan Walsh/TT

Nu ska han vittna om Trumps Ryssland-koppling – men det finns ett krav

Nu finns det en person som vill vittna om Trumps kopplingar till Ryssland men det finns ett krav.

President Donald Trumps tidigare säkerhetspolitiska rådgivare Michael Flynn vill ha immunitet för vittnesmål om ryska hackningar, rapporterar UPI.

”Flynn har verkligen en historia att berätta, och det vill han väldigt gärna göra, om omständigheterna tillåter” säger hans advokat.

Uppgifterna dök upp först i Wall Street Journal och har senare bekräftats av Michael Flynns advokat. Michael Flynn fick lämna sin post i februari efter att det framkommit att han hade vilselett Vita Huset om sina kontakter med Ryssland. Han ska bland annat i hemlighet ha diskuterat sanktioner med den ryska ambassadören i Washington och sedan försökt att dölja samtalen.

Vidare höll Michael Flynn även ett tal 2015 åt Russia Today, en kanal som av USA betraktas som en propagandaapparat åt Moskva. Vid den tidpunkten hade Donald Trump meddelat att han ställer upp i presidentvalet men ännu inte utsett Michael Flynn som sin nationella säkerhetsrådgivare. Michael Flynn fick 45 000 dollar för talet.

Det framgår inte vilken information Michael Flynn har att erbjuda till den amerikanska kongressen eller den federala polismyndigheten FBI. Enligt advokaten Robert Keiner är immunitetsfrågan ett sätt att säkerställa att Michael Flynns vittnesmål inte leder till orättvist åtal på grund av den politiserade häxjakten som avser Ryssland-undersökningarna. 

Kongressen och FBI håller på att genomföra separata utredningar kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.