Fotograf: Business Insider

Stjärnförfattaren: Lathet är nyckeln till framgång

Latheten har lagt grunden till min framgång, menar författaren bakom hits som Wolf of Wallstreet och Moneyball.

Upplever du dig själv som lat? Oroa dig inte alltför mycket, för det kan hjälpa dig nå framgång menar amerikanske stjärnförfattaren Michael Lewis. Så länge du förvaltar din "gåva" på rätt sätt.

Lewis började sin karriär som trader på Wall Street, vantrivdes, och slog snart igenom med vad som nu är kultboken Liar’s Poker, som skildrade det han sett inom den pengafixerade bankvärlden. Sedan dess har Lewis skrivit bästsäljare som skildrat intressanta fenomen främst inom finans och sport; från Boomerang om kraschen 2008 vidare till Flashboys, Moneyball och Wolf of Wall Street. Stjärnor som Leonardo DiCaprio och Brad Pitt har medverkat i filmatiseringarna av de två sistnämnda böckerna.

En nyckel till denna framgång har varit lathet förklarade Lewis nyligen på en konferens i USA, skriver Inc. Det har Lewis fått med sig från uppväxten i New Orleans, "där ingen gjorde någonting":

"Idéen om att ditt värde var kopplat till saker du utförde i världen var en främmande idé.”

Lewis pappa hade faktiskt ett familjemotto som uppmuntrade till lathet och att alltid göra det minimala som krävs av en. Så utvecklade han alltså den unika förmågan att välkomna långa perioder av inaktivititet utan att känna ångest.

Det, menar Lewis, gör honom mottaglig till insikter som alltjämt uppstressade personer inte får.

”Människor slösar åratal av sina liv på att försöka att inte slösa timmar. Om du verkar fullt upptagen konstant – vilket vi gör väldigt mycket – kommer du inte att kunna urskilja det som är viktigt.”

Medan hans omfattande bibliografi vittnar om förmåga till hårt jobb, är latheten enligt Lewis”ett filter” som hjälper honom att han rikta sitt fokus på de rätta sakerna – och sedan ämna mycket tid åt at utveckla dem. Hans senaste bok, ”The Undoing Project”, tog honom åratal av research.  

Och han har ett enkelt test för att hitta just de rätta projekten.

”Om en story som jag bekantat mig med inte skulle berättas, skulle jag bli ledsen då?”, frågade sig Lewis.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST