Osäker på karriärvalet? Här är succéentreprenörens 5 knep som avslöjar det du är bäst på

Fem frågor som avslöjar dina styrkor.

Efter att ha blivit mångmiljonär genom tech och riskkapital, har entreprenören Tai Lopez blivit en framstående röst inom framgång och allmänbildning. Han blev känd genom hemsidan 'The 67 Steps', som listar de saker man måste göra för att "leva det goda livet".

Lopez har även gjort ett omsusat TED-talk, där han talar om vikten av att umgås med människor som redan uppnått framgång, samt att läsa mycket böcker. Lopez säger att han själv slukar en om dagen.  

"Alla vill ha det goda livet, men alla får inte det goda livet. Det gäller att vinna kriget om den begränsade tiden du har, och därför är det viktigt att du jobbar med sina styrkor," säger Lopez i en intervju i poddserien London Real,  

Där talar Lopez ut om hur man bäst finner sin kallelse i yrkesväg. Baserat på sin omfattande bokläsning nämner han "Euleriska ödet"-metoden ("Eulerian Destiny"), som är "mittpunkten" av fem olika karriärrelaterade frågor. Lopez menar att metoden kan hjälpa människor att lista ut vilken industri man borde verka inom för att får det bästa ur ens färdigheter.  

"Livet handlar om odds. Och det enda som verkligen fungerar inom business - det är otroligt djupa och surt förvärvade färdigheter. Bill Gates var byggd att vara en teknologikille, medan Warren Buffet var en sifferskalle med affärsnäsa."

"Som Warren Buffett säger, tänk på var du vill vara vid 80-års åldern; och vad behöver du göra vid 70 för att nå dit, sedan vid 60, och hela vägen dit du är nu." 

Här är Tai Lopez fem frågor för att lista ut vad man är bäst lämpad till i yrkesväg.

1.      "Vad ville du helst göra när du var fjorton år gammal?"

Lopez menar att tonåren är då IQ är som skarpast, samtidigt som man inte upplever överdrivna rädslor för livsval: "Man är klarsynt då," säger han.

Därför kan en ungdomspassion vara en viktig vägvisare för karriärvalet.

2.       "Vad har främlingar gett dig komplimanger för sedan barndomen?" 

Det är sannolikt att du får komplimanger för dina vassaste styrkor. Främlingarnas feedback är mer pålitlig än den från vänner och bekanta. 

3.       "I hurdan miljö växte du upp?"

Lopez menar att föräldrarnas intryck och yrken samt skolundervisning, hobbyn och vänskapskretsen påverkar din världssyn och dina färdigheter.  

4.       "Vad har du gjort de senaste tio åren?"

Det tar en lång tid att bygga upp färdigheter, menar Lopez.

"En människa kan möjligtvis hinna med två ordentliga karriärer i sitt liv, inte mer." 

Därför är det bra om du kan använda vissa delar av din nuvarande utbildning eller karriär när du byter bana. 

5.       "Vad kan du tala om i timtal en lördag kväll utan att anstränga dig?" 

Det här avslöjar vad du verkligen är intresserad av och har talang för. Det gör att du snabbt kan bli bra på ditt intresseområde om du jobbar med det, menar Lopez.

"Om du kan finna mittpunkten av de flesta av dessa fem svar är du på rätt väg," säger han.

Så hur har Tai Lopez själv lyckats leva efter hans råd?

Lopez säger att eftersom hans morföräldrar var professorer fick han tidigt upp intresset för böcker och utbildning. Som tonåring ville han skapa en konferens där världens smartaste tänkare kunde utmana varandra; han har fått mest komplimanger för sin allmänbildning; jobbat med teknologi och näringsliv de senaste åren (främst inom utbildning), och snackar helst psykologi, idéer och personlig utveckling på en lördagkväll.

Detta har gjort att Lopez sammanfattar sitt drömyrke som "att sprida bra idéer genom massmedier".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST