Miljarder till skatteparadis – här är 3 saker du behöver veta om Nordea-skandalen

Svenska storbanken är nu inblandad i en stor pengatvätt-härva. Här är 3 saker du behöver ha koll på.

Brittiska storbanker har hjälpt med att överföra nästan 740 miljoner dollar i tvättade pengar till olika skatteparadis, skriver The Guardian. Och nu har det framkommit uppgifer om att att även Nordea är inblandade. Här är 3 saker du behöver ha koll på.

 

  • HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds och ytterligare 13 till andra banker är involverade. De uppges nu stå inför frågor om vad de visste om upplägget och varför de lät sig medverka i misstänksamma penningöverföringar. 
  • Pengarna som tvättats kommer från kriminella i Ryssland och har kopplingar till landets regering och KGB, enligt dokument som The Guardian fått ta del av. Totalt ska minst 20 miljarder dollar ha flyttats ut mellan åren 2010 och 2014, och cirka 500 personer vara inblandade.
  • Under måndagskvällen kunde danska Berlingske Business avslöja att även Danske Bank och Nordea Bank var inblandade i överföringarna. Enligt efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien ska flera miljarder kronor ha passerat genom danska banker och vidare till skatteparadis.


”Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringa i bankerna", sade Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.

Svenska finansministern Magdalena Andersson säger att hon kräver att alla korten kommer upp på bordet.

"Om de här uppgifterna stämmer är det allvarligt och upprörande”, säger hon till Di.se.

Nordea har ännu inte kommenterat transaktionerna – men lagen kräver att bankerna måste rapportera misstänksamma transaktioner till myndigheterna, skriver Business Insider Nordic.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.