Experter: Så ska du tänka när du investerar – och här är 5 misstag du borde undvika

Så ska du tänka när du investerar, och här är några av de värsta fallgroparna enligt Wall Street-proffsen och andra experter.

Att investera för tidigt
Spara pengar och investera inte för tidigt. Det anser dollarmiljonären Grant Cardone.

”Det du borde spara till är möjligheten att investera. Börja inte investera tidigt, som alla tidningarna säger. Jag skulle inte investera ett enda öre innan jag har 100 000 dollar på banken” säger han till Business Insider.

Följ de senaste börsnyheterna på VA Finans.

”Och det ska vara en säker investering. Jag letar efter säkra investeringar som växer flera gånger om över tid – investeringar i produkter eller bolag som är garanterade att fortfarande finnas kvar i framtiden.” 

Att inte automatisera dina investeringar
Bestäm en andel av varje månadslön som ska gå till investeringar. Lägg undan 5, 10 eller 15 procent – helt beroende på vad din ekonomi tillåter. Det kan vara svårt att komma igång, men när du väl får rutin på det blir din ekonomiska frihet större än de flestas. "Du kommer få sinnesro och en inre styrka. Du kan känna att du bemästrar det här området i ditt liv. Och det är inte svårt", säger Tony Robbins, som har intervjuat 50 toppinvesterare på Wall Street, till Business Insider.

Att inte använda ränta på ränta-effekten så tidigt som möjligt
Det finns en väldig potential i avkastning på investeringar som ackumuleras år efter år, enligt Tony Robbins. Ett enkelt räkneexempel, som bygger på 10 procents årlig avkastning, visar hur aktieinvesteringar på 300 dollar (2 700 svenska kronor) i månaden kan växa över tid.

Att inte diversifiera
"Du måste diversifiera. Du kan inte lägga alla ägg i samma korg", säger Robbins. Han rekommenderas en mix av aktier, obligationer och alternativa placeringar som fastigheter. En bra start är att investera i en indexfond, som sprider risken över många bolag på börsen, menar han.

Att behålla positioner för länge
Forskaren och före detta tradern Denise Shull använder sig av begrepp som fomo ("fear of missing out") för att beskriva irrationellt beteende på finansmarknaden. Enligt henne är det största misstaget du kan göra att behålla positioner för länge – i hopp om större vinster eller att ta igen förluster.

”Det kan både grunda sig i rädsla för missade möjligheter och rädsla för att ångra sig i efterhand" säger Denise Shull” till Business Insider.

Även de som försöker att agera rationellt går ofta i denna fälla, med följden att de behåller innehav för länge, enligt henne. Inom beteendeekonomi kallas det för konfirmeringsbias.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST