Fotograf: Tomo News US/ Youtube

Så ska det här nya superplanet ta dig över Atlanten på rekordtid

Här är de nya superflygplanen, som ska ta oss över världshav snabbare än vad bilresan tar till jobbet.

Ca 30 000 km i timmen, 10 gånger snabbare än Concorde och 24 gånger snabbare än ljudets hastighet. Så fort kan du färdas med det nya framtidsplanet Antipode, ritat av den kanadensiska ingenjören Charles Bombardier. Det skriver Big Think.

Med en sådan hastighet skulle planet kunna ta passagerare från London till New York på under en halvtimme, 20 minuter enligt Charles Bombardier.

Det kanske låter omöjligt men tanken är att planet ska ha en rad olika toppmoderna funktioner. Raket-boosters vid vingarna ska hjälpa till att ge planet en kraftfull skjuts till en höjd på drygt 12 000 meter. Den specialbyggda motorn startas sedan med hjälp av en dator som är installerad i planet.

Fotograf: Antipode/YouTube

Planet kommer även använda sig av avancerad aerodynamisk teknik där man, genom ett munstycke vid planets framdel, dämpar och bryter ljud och förhindrar överhettning.

Trots alla imponerande effekter krävs en del förbättringar för att Bombardiers vision ska komma att bli verklighet. Förutom tekniska utmaningar kan planet i dagsläget endast ta med sig 10 passagerare, vilket kommer resultera i väldigt höga kommersiella biljettpriser.

Virgin-grundaren Richard Branson har också gett sig på utmaningen. Tillsammans med bolaget Boom har han planer på att utveckla ett överljudsplan som ska ta passagerare från London till New York på tre och en halv timme.

Till skillnad från Antipode-planet är det tänkt att man med Boom-planen ska ha möjlighet att flyga jorden runt för 1 000 dollar. Just nu är det inte mer än en framtida förhoppning, men de siktar på att springa i mål snabbare än Boeing – som även de är igång med liknande flygplanstyper.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.