ANNONS
Christine Bejerasco, Senior Analyst, F-Secure Labs. Fotograf: F-Secure

Del 1: Så skyddas ditt företag från dataintrång

Christine Bejerasco och hennes team står i frontlinjen i det rasande kriget mot skadlig kod. Det är deras jobb att vara smartast för att skydda ditt företag.

Helsingfors morgonrusning kändes alltid betydligt mer fridfull än den i de metropoler där Christine Bejerasco startat sin karriär. Resan hade tagit henne från Manilla, till Kuala Lumpur och slutligen hit. Och hon hade lärt sig att älska lugnet.

Hon larmade av dörren och fastnade på en tanke: Vi skyddar våra kontor, vi skaffar försäkringar och larm, vi har säkerhetsvakter och håller brandövningar. Varför är vi inte lika försiktiga med vår data? Hon hade sett tillräckligt mycket för att veta hur verkligheten såg ut. Hur många företag hade drabbats under natten därför att de inte tagit problemet på allvar?

Hon gick in i IT-labbet men hoppade som vanligt över morgonkaffet. Samtidigt infann sig en känsla: Att någonting utöver det vanliga inträffat. Hon slog sig ned vid skrivbordet, startade upp datorn och kollade igenom nattens fångst. Vad hade systemen snappat upp? Miljontals webbsidor hade analyserats i jakten på skadlig kod.

F-secure

Christine Bejerasco är en av F-Secures eldsjälar och experter som arbetar med att vara smartare än angriparna. Hon är en av de som skyddar ditt företag och din data – varje dag. På plats vid F-Secures labb i Helsingfors är hennes jobb att hitta de hot som ingen annan hittat – och sedan se till att de oskadliggörs.

Läs mer på F-Secures hemsida.

Christine Bejerasco hade fortfarande en förkärlek för att själv ta sig an de svåraste nya hoten – trots att hon nu basade över ett arbetslag på elva personer. Det hon hittat nu var något nytt, något som snabbt spred sig bland företagen.

Hon tog med sig allt hon behövde in i ett annat rum, till en separat dator som inte var sammankopplad med några övriga i nätverket. Här kunde hon få en överblick utan att riskera andra datorer. Fingrarna trummade över tangentbordet. Hon rättade till glasögonen.

Hon skrev in adressen till en av de infekterade websidorna. Så fort hon kom dit laddades en skadlig fil ned på datorn. Hon hade hittat vad hon sökte efter. Fingrarna arbetade snabbt. Hon analyserade koden. Den gav angriparna full tillgång till de infekterade datorerna. För de drabbade företagen skulle kostnaderna bli enorma.

Christine Bejerasco reste sig upp och gick ut i arbetsrummet. Hon samlade sitt team och satte dem i arbete. Källan till infektionen skulle spåras. Osäkra adresser markerades ut. Nya regler skulle skapas för att förhindra att fler drabbades. Informationen om det nya hotet skulle delas.

Ljudet av smattrande tangenter fyllde luften. Det tystnade inte förrän vid lunchtid när en uppdatering kunde skickas ut som skyddade användarna. Christine Bejerasco lutade sig tillbaka. Hon hade gjort sitt. Det var hon som stod i frontlinjen. Det var hennes jobb att vara smartare än angriparna.
Snart började nya meddelanden fylla skärmen, ett nytt hot hade hittats. Vilan blev kortvarig.

Artikeln presenteras av F-Secure.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.