Supertalangen som lockade tusentals till Sergels Torg – ”den dagen förändrade mitt liv”

Felicia lyckades få tusentals människor att sluta upp på Sergels Torg – och insåg plötsligt att hon var expert på sociala medier.

I tidig ålder var Felicia Margineanu en lovande tennistalang som spelade på elitnivå. Mobbning på planen som ledde till växande osäkerhet och dålig självbild gjorde att hon tillslut lade tenniskarriären på hyllan. Istället väcktes ett nytt intresse för bild och fotografi – kameran blev hennes bästa vän. När hon insåg att hon ville göra det till en heltidssyssla tog hon en paus från skolan.

"När jag var 17 år sa jag till min mamma att jag ville starta eget. Jag visste redan då att det var detta jag ville hålla på med" berättar Felicia Margineanu, utsedd av Veckans Affärer som en Supertalang 2017.

Hösten kom och det var dags för riksdagsval – ett val där det spekulerades om huruvida SD skulle ta klivet in i riksdagen. Felicia, som ännu inte var myndig (och därför inte fick rösta) kände en vilja att förmedla ungdomarnas röst. Hon startade en grupp på Facebook för att locka till en träff på Sergels torg. Hon förväntade sig att ungefär 200 personer skulle dyka upp, men det visade sig bli en folksamling på flera tusen.

"Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så mycket folk. Det var häftigt och överväldigande att se vad man kunde åstadkomma som en enda individ och det värmde att så många kom för att enas. Den dagen förändrade mitt liv och fick mig att inse vilken makt sociala medier kunde ha."

Hon fick medial uppmärksamhet, blev prisad av regeringen och bjöds in att föreläsa och diskutera antirasism.

"Helt plötsligt slängdes jag in i en värld av politik vilket kändes ganska främmande för mig. Jag har aldrig varit politiskt aktiv och kände personligen att det kanske inte var rätt väg att gå. Jag ville använda min entreprenörsanda till att förändra. I tv och tidningar kallade de mig för sociala medier-expert, så det var det jag bestämde mig för att bli."

Bildbyrån OhSnap Sweden grundades 2014. Med utbildningen byrån tillgodoser vill Felicia skapa en ny generation av unga medvetna fotografer som har ökad kunskap om hur media objektifierar kvinnor och män.

"Jag vill att man ska kunna hitta sig själv bakom kameran och utvecklas på ett personligt plan samtidigt som man lär sig att vara normkritisk. Jag är stolt över att vi kan skicka ut våra utbildade ungdomar i arbetslivet med en samhällssyn som kan göra förändringar."

I dagsläget arbetar hon med att ta fram webbkurser för föräldrar och lärare, för att ge fördjupade kunskaper inom sociala medier. Felicia har även hunnit med att skriva en bok – Uppkopplad: en guide till sociala mediers möjligheter – där hon vill belysa det positiva med sociala medier, och alla möjligheter det ger.

"Jag vill att OhSnap ska få en internationell spridning, och att förändringen vi kan bidra med blir världsomfattande" säger Felicia Margineanu.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST