Anna Wikland Fotograf: Lindsten/Nilsson

Näringslivets mäktigaste kvinnor 2017: Techprofilerna

Elina Berglund med världens första godkänd p-app, svenska Google-chefen Anna Wikland – här är de 19 viktigaste tech-kvinnorna i Sverige just nu.

1. Anna Wikland
Ålder: 35 Sverigechef: Google

Svenska Google-chefen: ”Vi spenderar så mycket tid på jobbet – det är viktigt att vi har roligt”

2. Jane Walerud
Ålder: 55 Affärsängel: Walerud Ventures

Affärsängeln gjorde föregående år en exit från Teclo Networks. Tillsammans med sin make och dotter, nummer 14 på denna lista, startar de nu riskkapitalbolaget som ska investera i deeptechbolag.

3. Sophia Bendz
Ålder: 36 Executive in residence: Atomico

Hon tog Spotify från idé till miljardbolag, grundade Allbrightstiftelsen till­sam­mans med Sven Hagströmer och är i dag en av Sveriges främsta techinvesterare verksam på Skypegrundarens invest­mentbolag.

4. Elina Berglund
Ålder: 31 Företag: Natural Cycles

Efter att hennes team på Cern upptäckt Higgspartikeln gick hon vidare genom att ta fram en algoritm för en naturlig preventivmetod i app.

5. Susana Meza Graham
Ålder: 40 Vice vd: Paradox Interactive

Positionen på det världsledande strategispelsbolaget gör henne till ingen mindre än spelbranschens mäktigaste kvinna. Succénoteringen på börsen föregående år gav henne ännu en fjäder i hatten.

6. Stina Ehrensvärd
Ålder: 49 Företag: Yubico

IT-entreprenören som har skapat flera tekniska innovationer. I dag gör hennes techbolag med stora kunder som Google och Facebook succé i Silicon Valley.

7. Sara Öhrvall
Ålder: 45 Medgrundare & rådgivare: Mindmill Network

Expertisen inom digital transformation har gjort henne till läst krönikör, eftertraktad föreläsare och åtråvärd styrelse­medlem. I dag är hon sty­relse­ledamot i SEB, Investor och Bisnode.

8. Sabina Wizander
Ålder: 30 Investment manager: Creandum

När den digitala läkartjänsten Kry tog in riskkapital i fjol var det hon som ledde investeringsrundan. Nu tar hon klivet från styrelsen till den operativa verksamheten med målet att uppnå en dominerande ställning inom den europeiska primärvården.

9. Anna Felländer
Ålder: 40 Senior advisor: BCG

Swedbanks tidigare digitaliseringsekonom lämnade under året företaget för att driva den digitala transformationen i ett ännu närmare samarbete med näringslivet.

10. Stina Bergfors
Ålder: 44 Grundare: United Screens

Googles före detta Sverigechef driver i dag Youtubenätverket som samarbetar med fler än 550 Youtubeprofiler och som i de yngre åldersgrupperna utklassar både Sjuan och TV8:s svenska tittarsiffror.

11. Aurore Belfrage
Ålder: 37 Investerare & rådgivare: EQT Ventures

Startupresan inledde hon som med­grundare till presentkortsappen Wrapp. I dag ansvarar hon för pro­dukten Together, en plattform för att sammankoppla startupbolag som söker såddinvesteringar med tidiga investerare.

12. Robin Teigland
Ålder: 52 Professor: Handelshögskolan

Hon har varit riskkapitalist i Silicon Valley, konsult på McKinsey och entreprenör i Norge. Handels egen startup­professor forskar på innovation i den finansiella sektorn, kryptovalutor och nya finansieringsformer.

13. Jessica Nilsson
Ålder: 31 Partner: Northzone

Riskkapitalist med erfarenhet från båda sidorna av förhandlingsbordet–hon är medgrundare till det tyska matkasse­konceptet Hello Fresh.

14. Caroline Walerud
Ålder: 26 Företag: Volumental

En IT-entreprenör ut i fingerspetsarna som förutom att vara företagsledare även samarbetar med regeringen för att stärka företagandet i Sverige. Hon är också med i prins Daniels mentorsprogram som ska inspirera unga människor till entreprenörskap.

15. Lisa Lindström
Ålder: 43 Vd: Doberman

Utan varken ekonomiutbildning eller erfarenhet av personalansvar tog hon vid 27 års ålder över som vd på digitalbyrån. Under året startade de ett riskkapitalbolag som investerar i bolag där den digitala användarupplevelsen är kritisk för framgång.

16. Tuva Palm
Ålder: 42 CTO & CPO: Nordnet

En framgångsrik entreprenör är passionerad och paranoid, menar hon. Med erfarenhet från såväl startupbolag som storbolag är det hon som leder Nordnets resa mot att omdefiniera finansbranschen.

17. Louise Fritjofsson
Ålder: 31 Företag: Vint

En serieentreprenör och digital talang som i sin unga ålder redan har hunnit med att starta ett flertal företag.

18. Frida Nordström Nilsson
Ålder: 35 Företag: Palantir

Startade House of Radon redan 2006 men har sedan 2008 använt sin entreprenörsådra till intraprenörskap på bl a Electrolux där hon byggde och lanserade varumärket, affärsområdet och produktlinjen Grand Cuisine. I dag arbetar hon för att ta Palantir, ett Silicon Valley-techbolag specialiserat på big data som är värderat till 20 miljarder dollar, till Norden.

19. Mengmeng Du
Ålder: 36 Grundare & vd: Mimion

Styrelseproffset med digitala super­krafter leder bolaget som erbjuder startup­rådgivning. Förutom sty­relse­arbete startade hon under föregående år även IT-supportföretaget Getgeek. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST